Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 ползи от 15 минутно изкачване на стъпала

05 септември 2024, 18:15 часа

Отказът от асансьора и изкачването по стълбите е малка промяна в начина на живот, която може да има голямо значение за вашето физическо състояние и благополучие.

Ново изследване установи, че хората, които изкачват повече от пет стълби дневно, имат по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които не са се качвали по стълбите.

1. Загуба на тегло

Още: Дори и да имате асансьор: Ето защо трябва да качвате стълбите всеки ден

В сравнение с ходенето, изкачването на стълби се счита за по-интензивна тренировка и може да помогне за изгарянето на повече калории. Увеличаването на скоростта на изкачване на стълби или вземането на няколко стъпки наведнъж може допълнително да увеличи броя на изгорените калории.

2. Контрол на кръвното налягане

Изкачването на стълби насърчава по-доброто кръвообращение в цялото ви тяло, което може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци, атеросклероза и хипертония.

3. Добро за психичното здраве

Още: 12 предимства от използването на StairMaster

Изкачването на стълби може да подобри симптомите на тревожност и депресия, тъй като процесът подпомага освобождаването на ендорфини, които са известни като хормони на щастието, и може да насърчи чувството на щастие и релаксация.

4. Управление на диабета

Според проучване хората, които изкачват повече стълби у дома, имат по-малък риск от развитие на заболяването. Дори 3-минутно изкачване на стълби може да направи чудеса за концентрациите на глюкоза и инсулин.

5. Здраве на сърцето

Още: 5 ползи от ежедневното изкачване на стълби

Навикът да се изкачвате по стълбите може да намали риска от смърт, причинена от сърдечни заболявания.

6. Здраве на костите

Катеренето на стълби се счита за упражнение с тежести, което може да помогне за поддържане на костната плътност и устойчивост, намалявайки риска от остеопороза и остеоартрит.

7. Изграждане на издръжливост

Качването и слизането по стълбите може да даде тласък на вашата издръжливост и да помогне за повишаване на фитнес нивата.

8. Загуба на мазнини по корема

Това е не само добро упражнение за премахване на мазнините по корема, но също така помага за тонизиране на дупето, бедрата и прасците.

9. Здраве на мозъка

Ако искате да се предпазите от болестта на Алцхаймер и деменцията, се препоръчва редовно изкачване на стълби за подобряване на когнитивната функция и здравето на мозъка.

10. Подобрява белодробната функция

Известно е, че кратките високоинтензивни тренировки подобряват кардиореспираторната форма и по този начин подобряват здравето на белите дробове.

11. Дълголетие

Редовните хора, които се катерят по стълби, се радват на дълъг живот, тъй като помагат за подобряване на различни аспекти на благосъстоянието.

12. Предпазва от депресия

Изкачването на стълби за 15 минути може да помогне за намаляване на шансовете за депресия.

13. Добър сън

Физическата активност също е свързана с по-добро качество на съня.

14. Изграждане на мускули

Подобрява подвижността и устойчивостта на опорно-двигателния апарат. Редовното изкачване на стълби също може да помогне за тонизиране на тялото ви.

15. Повишаване на настроението

Катеренето по стълби може да помогне за подобряване на настроението ви, тъй като всяка физическа активност е свързана с по-добър поток от ендорфини.

Колко стълби трябва да изкача за добра тренировка?

Според проучване на университета Тулейн, изкачването на повече от пет стълби на ден или 50 стъпала може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес