Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 правила за добро поведение, които може би не знаете

04 юни 2024, 22:11 часа
Реклама

Всички добре знаем, че ножът трябва да се държи в дясната ръка, а вилицата в лявата, но правилата на добрите обноски не се изчерпват с това. Защо мъжът трябва да ходи от лявата ръка на жената и защо чантата не трябва да се поставя в скута ни - прочетете нашата статия. Разглеждаме 12 правила за добро поведение, които ще ни помогнат да изглеждаме и да се държим по-класно.

Изсушете чадъра си правилно

Всички ние отдавна сме свикнали, когато пристигаме някъде в дъждовно време, веднага да отворим чадъра си. Да, наистина така изсъхва най-бързо, но според правилата на етикета подобна маневра е напълно недопустима. Защо? Всичко е много просто: ако отворите чадър в офиса или на друго обществено място, другите ще направят същото, чадърите ще запълнят цялото пространство и ще бъде доста трудно да се движите около такова „поле“, така че чадърът трябва да бъде сгънат (но не усукан, в противен случай може да се появи неприятна миризма за известно време) и да го поставите в стойка за чадър. Ако нямате под ръка, можете да облегнете чадъра на стената.

Чанта на пода

Всички европейски жени слагат чантите си на пода, това често предизвиква у нас известно недоумение, което не е изненадващо, свикнали сме винаги да седим прегърнати с чантите си, а междувременно това противоречи на всички правила на етикета. Правилата на добрите нрави казват: малка чанта може да се постави на масата до вас, както и за другите чанти, те трябва да бъдат окачени на облегалката на стол (но не и на съседния стол) или поставени на пода, където определено няма да притесняват никого.

Шапките трябва да се свалят на закрито

Ако днес решите да излезете от къщата с елегантна шапка и ръкавици, тогава можете спокойно да влезете в стаята в тази форма - правилата на етикета не забраняват това (разбира се, освен ако не планирате да прекарате целия ден с шапка или решите да носите шапка на театъра), но е по-добре да свалите шапката и ръкавиците си. В крайна сметка, ако решите да бъдете дама, трябва да останете такава докрай.

Следете броя на аксесоарите си

Според етикета броят на бижутата, които една жена може да носи наведнъж, не трябва да надвишава тринадесет, като това включва и копчетата за бижута. Освен това е напълно недопустимо да носите пръстен върху ръкавици, но гривната е напълно допустима. Трябва да се грижите и за високата цена на вашите бижута, основното правило тук остава: колкото по-тъмно е отвън, толкова по-скъпи и по-големи са бижутата.

Избягвайте комбинирането на няколко бижута от различни метали. Не се препоръчва едновременното носене на злато и сребро и не се препоръчва комбинирането на бижута с предмети от естествени материали. Същото важи и за скъпоценните камъни: само перлите и диамантите се комбинират с всички камъни, а цветните сапфири, изумруди и рубини не трябва да се носят едновременно.

12 правила на поведение, които ще ни донесат щастие

Как да платите за поръчка в ресторант?

И въпреки че много жени обичат да спекулират по темата „той трябва да плати за мен“, това твърдение е само отчасти вярно. Така например, ако поканите мъж в ресторант с конкретната формулировка „Каня“, тогава по този начин потвърждавате готовността си да платите не само за себе си, но и за поканения. Съвсем същата е ситуацията и с бизнес обяд (вечеря/закуска): ако жената покани партньора си на ресторант, тя плаща. Единственото спасение е фразата: „Хайде да отидем на ресторант“, само в този случай сметката може да бъде разделена наполовина и ако намерите благороден спътник, тогава е много вероятно и той да плати за вас.

Не говорете за диети

Любимата ни тема е загуба на тегло: нови видове фитнес, диети, чудодейни напитки и т.н. Но освен ако не искате да оставите погрешно впечатление у другите, ще трябва да оставите всички приказки за тези загубени килограми у дома. Вашите събеседници, освен ако разбира се, това не е най-добрият ви приятел, абсолютно не се интересуват точно колко сте загубили през последния месец, как точно тялото ви реагира на сливи или извара, или сливи с извара и защо вашият целулит не иска да изчезне. Особено неприлично е да отказвате ястия, които ви предлагат на гости; етикетът повелява поне да опитате това, което домакините са ви приготвили.

Как да се държим в залата

Ако попаднете в театрална или кино зала по-късно от другите зрители и мястото ви е в средата на редицата, трябва да стигнете до него само с лице към седящите. Интересен факт обаче е, че в Европа важи точно обратното. Сигурно е въпрос на манталитет. Така че, ако вървите по редицата в аудитория някъде във Франция, трябва да обърнете гръб към вече седящите, в противен случай хората ще ви сметнат за невъзпитан, същото важи и за асансьора. Обръщането на гръб не означава неуважение, а ясно показва, че не нарушавате личното пространство на съседа си.

Правила за използване на парфюм

Това правило е невероятно лаконично: не трябва да прекалявате с парфюм и тоалетна вода и ако вечерта все още усещате аромата на вашия парфюм, бъдете сигурни, че всички останали вече са се задушили.

Как да ядем суши правилно?

Съвсем естествено е, че у дома можете да се отпуснете и да ядете суши както искате: с клечки, ръце, вилица или дори лъжица, но в ресторант все още трябва да използвате само клечки. Вярно, има леко облекчение за мъжете - те имат право да ядат японската кухня с ръце.

5 златни правила за поведение, когато гостувате на някого

Човек отляво

Според правилата на етикета на улицата мъжът винаги трябва да върви отляво на жената. Този обичай има своя собствена история: преди няколко века мъжът не можеше да си позволи да напусне къщата без оръжие, като правило беше пул, рапира, меч, кама или сабя, които бяха прикрепени към колана на джентълмена; отляво, за да не удари оръжието красивата дама до него, господинът трябваше да отиде отляво. Днес това, което някога е било принудителна необходимост, се е превърнало в признак на добро възпитание. Единственото изключение тук е за военните - те трябва да вървят вдясно от другаря си, за да изпълнят военен поздрав, или по-просто казано, да поздравят, когато е необходимо.

Телефонът на масата е признак на лош вкус

Ако по време на среща с приятели и още повече по време на бизнес обяд телефонът ви винаги е пред вас и освен това постоянно се разсейвате от него, за да проверите какво има ново, тогава сте крайно незаинтересовани към събеседниците си. Правейки това, вие показвате колко важна роля играе вашето устройство за комуникация в живота ви и колко безразлични сте към тези пред вас.

Кога мъжът трябва да е първи?

Противно на стереотипа, мъжът не винаги е длъжен да пуска дамата си пръв. Така например, ако не можете да вървите един до друг по стълбите, тогава, когато се качвате, мъжът върви отзад, а когато слизате, той върви отпред. Всичко е много логично: ако дамата „реши“ да падне, тогава тя ще падне. И тогава трябва да има мъж на пътя й, който няма да й позволи да направи това. Също така не е необходимо да пускате дамата първа, когато влизате в асансьора. Но дамата трябва да излезе първа - асансьорът все още се счита за високорисково превозно средство.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес