Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 фрази се използват от хора с висока емоционална интелигентност - казвате ли ги?

27 юли 2024, 09:33 часа

Емоционалната интелигентност, която означава умението да разпознавате своите емоции и чувствата на другите, е много полезно нещо. Тя помага за изграждането на хармонични взаимоотношения с вашето вътрешно аз, партньора, роднините, приятелите и колегите.

Емоционалната интелигентност, грубо казано, се състои от четири големи области: самоосъзнаване, самоуправление, социално осъзнаване и управление на взаимоотношенията. Тази класификация е разграничена от известния психолог, писател и журналист Даниел Големан. Всяка от тези сфери, от своя страна, е формирана от умения или компетенции, които могат да бъдат обозначени с определени фрази. Те се използват точно толкова, колкото и от хората, чиято емоционална интелигентност е по-висока от тази на останалите.

Фрази, които подлудяват и най-спокойните мъже!

Самоосъзнаване

„Изпитвам това чувство, защото...“

Вие познавате себе си много добре и винаги можете да обясните защо изпитвате това или онова чувство. Ако то е неприятно, правите всичко възможно да го преживеете, да го забравите и отново да намерите вътрешна хармония.

Самоуправление

„Мога да се справя с това.“

Човек с високо ниво на емоционална интелигентност не само майсторски разчита емоциите, но и ги контролира. Например не си позволява да крещи на другите и да нагрубява, дори да му е много трудно да се сдържа.

„Това не е границата.“

Когато постигнете успех, дори и най-големия, не се разтваряте в него и не спирате дотук, защото осъзнавате, че можете да продължите да се усъвършенствате.

„Щастлив съм да приема тази промяна.“

Излизането от зоната ви на комфорт не е много приятно, но без него не можете да отидете никъде. Докато някои хора хиперболизират стреса, други приемат промяната, дори да не е най-приятната, и го правят с благодарност.

„Това е най-важното в момента.“

Блокът „самоуправление“ се допълва от способността да определяте приоритети и да управлявате разумно енергията, вниманието и времето си. Това умение ви спасява от закъснения, самонаранявания и много други неприятности.

Социална осъзнатост

„Разбирам чувствата ти.“

Хората с развита емоционална интелигентност са съпричастни и отзивчиви. Те са податливи на всички форми на емпатия, а именно когнитивна, емоционална и състрадателна емпатия. Това означава, че те могат да разпознават емоциите на даден човек, да ги преживяват заедно с него и да го подкрепят.

„Това е начинът, по който работят нещата.“

Вие умеете да улавяте важна информация и да я използвате в своя полза (в добрия смисъл на думата). Това е и причината да успявате да намирате общ език с правилните хора и да покорявате нови върхове с лекота.

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

Управление на взаимоотношенията

„Няма ли да е по-добре да го направим по този начин?“
Вие сте дипломатичен и мъдър човек, който притежава уникална дарба да убеждава. Хората обичат да ви слушат и да се вслушват във вас, затова никога не пренебрегват и не омаловажават гледната ви точка.

„Това е важно, защото...“

Високата емоционална интелигентност позволява на човек да се превърне в умел мотиватор и вдъхновител. Способни сте да убедите отчаян партньор или колега, че всичко непременно ще се получи, и да събудите у събеседника вяра в себе си.

„Можем да се справим.“

Знаете не само как да убеждавате и мотивирате, но и как да разрешавате конфликти без безполезни крясъци и спорове. Ето защо колегите и приятелите се обръщат към вас, когато трябва да сложат точка на „i“ и да се аргументират кой е прав и кой е виновен в дадена ситуация.

„Ние сме един отбор.“

Хората с развита емоционална интелигентност са обичани и уважавани, наред с другото, заради своята надеждност. Те никога няма да настройват колега, няма да осмиват партньор и няма да обиждат приятел, защото за такива личности е много важна психологическата сигурност в екипа.

„Ето какво може да ви помогне“.

Да бъдеш мъдър човек е красиво, а още по-красиво е да споделяш тази мъдрост с другите. Ако казвате фразите от списъка, вероятно обичате и помагате на хората около вас. А те от своя страна с удоволствие се обръщат към вас за полезен съвет и го следват.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес