Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 етерични масла за отблъскване на комари

26 юли 2024, 08:08 часа

Когато навън е топло, за съжаление не само ние се чувстваме добре, но и те - хапещите насекоми. Не винаги е възможно и необходимо да се спасяваме от тях с отровни репеленти. Разказваме ви какви естествени етерични масла предпазват от комарите.

Ако не искате да дишате токсични изпарения от специални вонящи течности, спрейове и пластини срещу летящи кръвопийци или например се притеснявате за здравето на детето си, не забравяйте: природата има свои средства, които определено няма да ви навредят.

Когато ги прилагате, с повишено внимание трябва бъдат алергичните хора, хипертониците, бременните жени и хората с неврологични разстройства: не е известно как ще реагира организмът им на продължителен контакт с даден аромат.

Какво представляват етеричните масла и действат ли наистина?

В повечето случаи етеричните масла са истинско спасение от гладните досадни насекоми. И дори ако те атакуват човека главно не заради миризмата му, а заради излъчваната от него топлина (особено ако отделя пот) и издишания въглероден диоксид, тяхното обоняние също е много развито.

Някои миризми не са по вкуса на комарите: усетят ли ги, кръвопийците отлитат в търсене на по-малко миришещ топлокръвен човек.

Да пристъпим към работа: кои етерични масла помагат за отблъскване на комарите?

Етерични масла, които отблъскват комарите

1. карамфил;

2. лавандула;

3. цитронела;

4. лимон/портокал

5. чаено дърво;

6. кедър;

7. мента;

8. розмарин;

9. евкалипт;

10. босилек;

11. лимонова трева;

12. ванилия.

- Неслучайно поставихме етеричното масло от карамфил на първо място в нашия списък: то е най-популярното и може би най-мощното от всички. Миризмата му обаче е доста тежка, затова в началото бъдете внимателни с него и използвайте малко количество от този естествен репелент.

Етеричните масла - какво представляват и как работят

- Цитронелата често се добавя към естествените репеленти срещу комари от различни производители: на пазарите лесно ще намерите спрейове, свещи, буркани с восък, балсами с добавена цитронела, като те често се смесват с други масла (включително тези от нашия списък).

- Цитрусовите комари също мразят цитронела. Прекрасният аромат на етеричните масла ще ви развесели и ще ви отърве от насекомите - трябва да го използвате! В допълнение към етеричните масла можете да използвате и самия плод: разрежете го наполовина, пъхнете карамфил в средата за двоен удар по крилатите и се отпуснете: през следващите няколко часа комарите няма да ви безпокоят.

- Ванилията действа малко по-слабо, но пък работи: издържа час и половина. Изсипете малко етерично масло във вода и напръскайте кожата си: можете да кажете, че е приложен сладък парфюм и никой не ви хапе.

- Етеричното масло от лавандула е отлично средство за отблъскване на комари и е един от най-безопасните естествени репеленти: има много приятна, успокояваща миризма и рядко предизвиква алергични реакции, така че може спокойно да се използва за предпазване на бременни жени и деца от насекоми.

- Комарите не харесват миризмата на кедъра, както и на други иглолистни видове, като смърч, хвойна, кипарис. В допълнение към класическата употреба на етерични масла, можете да капнете малко от тях във водата за почистване на подовете.

Предупреждение. Уверете се, че нямате непоносимост към етерични масла или алергии. За да направите това, първо нанесете няколко капки масло върху парче плат, периодично помирисвайте и наблюдавайте благосъстоянието си. Ако няма отрицателни реакции, започнете да използвате маслото като репелент, първоначално в малки количества.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес