Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

10 септември 2024, 23:28 часа

На 11 септември православната църква отбелязва празник, почитащ паметта на Теодора Александрийска.

История на празника

Теодора от Александрия е била омъжена за префекта на Египет. В семейството на двамата царяла любов и хармония. Подбуден от дявола, един богаташ се възхитил от красотата на младата Теодора и започнал с всички сили да я съблазнява в прелюбодеяние, но дълго време не успявал. Теодора все пак изневерявала на съпруга си, но скоро се опомнила и осъзнала сериозността на падението си. Тя се разгневила сама на себе си, започнала да се удря по лицето и да си скубе косата. Съвестта й не й давала мира и Теодора отишла при известната игуменка и й разказала за греха си. Игуменката, като видяла покаянието на младата жена, й разказала за Божието опрощение и й припомнила жената грешница от Евангелието Мария Магдалена, която измила нозете на Христос със сълзите си и получила от Него прощение на греховете.

10 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи 

С надеждата за Божията милост Теодора казала: „Вярвам в моя Бог и отсега нататък няма да върша такъв грях и ще се стремя да изкупя постъпката си“. В този момент Теодора решила да отиде в манастир, за да се очисти с труд и молитва. Тя напуснала тайно дома си и облечена в мъжки дрехи, поискала да влезе в манастир, защото се страхувала, че съпругът й ще я намери. Игуменът на манастира, за да изпита решимостта на новодошлата, дори не я благословил да влезе в двора. Света Теодора прекарала нощта на портата. На сутринта тя паднала на колене пред игумена и казала, че се казва Теодора от Александрия, и го помолила да й позволи да остане в манастира като мъж за покаяние и монашески труд.

Дори опитни монаси бяха удивени от коленопреклонните коленичещи нощни молитви на Теодора, от нейното смирение, издръжливост и себеотрицание. Дори на празниците тя работила в манастира в продължение на осем години. Нейното тяло, някога опетнено от прелюбодеяние, се превърнало в съд на Божията благодат и приемник на Светия Дух.

Един ден на светицата било наредено да отиде в Александрия, за да купи провизии. След като благословила пътуването, игуменката заръчала на Теодора, че в случай на закъснение трябва да спре в манастира Ената, който е на път. В гостната на манастира Ената е била и дъщерята на неговия игумен. Тя дошла да посети баща си. Очарована от чара на младия монах (Теодора), тя се опитала да съблазни монаха Теодор в греха на блудството, без да знае, че жена стои пред нея. След като получила отказ, тя съгрешила с друг гост на манастира и забременяла. След известно време бащата на безсрамното момиче, разбирайки, че е извършила грях, започнал да разпитва дъщеря си за бащата на детето.

Дъщеря му казала, че е монах Теодор от съседния манастир. Игуменът на Ената веднага писал на игумена на Теодорския манастир и го уведомил за случилото се. Игуменът на манастира Теодорин не повярва на това и защити подопечния си. Но игумена на Ената настоялал монах Теодор да приеме детето и да се покае за беззаконието си.

Света Теодора не възразила на обвиненията и се съгласила да приеме детето като свое. Всички монаси я осъдили за греха й и я изгонили от молитвената катедрала. Света Теодора живеела извън манастира с дете, което кърмела, въпреки че самата тя не била майка. Тя смирено понесла всички изображения и помолила Бог за прошка.

След като прекарала седем години на този пост, света Теодора починала. Игуменът дошъл при нея, за да погребе трупа й, но когато я съблякъл, видял, че е жена. Всички бяха изненадани и уплашени от това.

Знаци, поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако слънцето грее, но дава малко топлина - очаквайте студена зима.

Нашите предци отдавна са вярвали, че на този ден никога не трябва да се прибират чужди вещи от кръстопът, защото това може да донесе болести и нещастия. Също е било забранено да се мие косата и да се очертават устните. Църквата приравнява празните приказки с греха, така че не бива да празнословите.

Предците ни са считали, че 11 септември е последният ден на лятото, след което започва есента. 

9 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес