Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 причини, поради които косата ви изглежда зле

01 август 2024, 17:35 часа

Слънчеви очила, памучни калъфки за възглавници, ластици и още осем причини косата ви да не е обект на възхищение от околните.

Мръсни инструменти за коса

Четки, маши, преси и гребени, които са с вас от милиони години - тези и други уреди за оформяне трябва да се мият и почистват точно както съдовете, дрехите или бельото. След известно време на повърхността им се натрупва масло, мръсотия и прах, които запушват порите на скалпа, което води до изтъняване на косата и косопад.

Слънчеви очила

Повечето жени имат един много лош навик, който е нещо средно между кошмара на всеки стилист и кошмара на трихолога - навикът да носят очила на главата си. Да, да, това също вреди на косата ви. Очилата притискат космените фоликули (което съответно неизбежно води до загуба на коса), а също така периодично изтръгват горния слой от космите, когато се опитвате да върнете аксесоара на правилното му място.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Сух шампоан

Всички се влюбихме в този малък помощник и на практика нямаше да отидем никъде без него. Моля, имайте предвид, че дори най-добрите сухи шампоани, когато се използват често (особено когато ги „миете“ няколко дни подред), могат да запушат порите на скалпа, да доведат до възпаление и да причинят изтъняване на косата.

Често миене

Разбира се, много зависи от вашия тип коса. Някои хора могат да мият косата си до скърцане дори всеки ден без никакви последствия, но за повечето все пак е по-добре да внимават. В противен случай косата няма да издържи на такъв натиск и ще започне да пада като коледна елха в края на февруари.

Липса на слънцезащита

Косата, подобно на кожата, трябва да бъде защитена от вредното влияние на околната среда и слънчевата светлина. Това е особено важно през пролетта и лятото, така че избирайте стилизиращи продукти със SPF защита.

Памучни калъфки за възглавници

Памучното спално бельо има една много противоречива характеристика: то абсорбира много добре влагата. От една страна, не е възможно да се каже, че това е лошо, защото няма нищо особено във факта, че тъканта може да абсорбира вода.

От друга страна, близостта на памучните чаршафи до тялото ни по време на сън означава, че калъфките за възглавници и чаршафите могат да абсорбират влагата от косата и кожата ни, което постепенно води до хидролипиден дисбаланс. Между другото, това е една от причините, поради които се препоръчва да започнете сутринта с чаша вода и овлажнител (препоръчваме да добавите възстановяващо масло за коса към този комплект). Алтернатива на памучното бельо може да бъде коприната.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Кърпи

Ако имате навика да изсушавате енергично косата си с кърпа, преди да я изсушите със сешоар, имаме лоши новини за вас. Когато е мокра, косата става по-уязвима, така че агресивното триене на косата върху тъканта може да я нарани. Препоръчително е просто да изсушите внимателно косата си с кърпа, която (за предпочитане) е направена от микрофибър: това е най-малко травматичният плат.

Конска опашка

Стегнатата, висока конска опашка е истински враг на здравата коса. Въпреки факта, че тази прическа изглежда невероятно, по-добре е да я запазите за по-добри времена, а причината е същата: силен натиск върху космените фоликули.

Лошо хранене

Още веднъж повтаряме, че храната е един от основните източници на красота. Без правилното хранене няма да има нито блестяща коса, нито красива фигура, нито здраве като цяло. На първо място, водата и витамините А, С и Е са особено важни - не можете да живеете без тях.

Оцветяване

Ако коригирате цвета на всеки 4-6 седмици (не по-често), тогава плешивостта и изтъняването на косата няма да ви заплашват, особено ако боята винаги е с добро качество. Въпреки това, ако променяте цвета си толкова често, колкото сестрите Кардашиян-Дженър, тогава можете да кажете сбогом на здравите кичури предварително.

Неправилна грижа

Трябва да се грижите не само за косата, но и за скалпа. Има нужда от масаж, специални ексфолианти и хидратиращи маски. Нали помните, че здравето идва отвътре? Така че, ако косата ви е тънка, постоянно се цепи и има безброй проблеми с нея и никакви чудотворни маски не помагат, започнете да лекувате скалпа си.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес