Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 интересни факта за тиквичките, които 100% не знаете

12 август 2024, 19:22 часа

Тиквичката е скромен гост с мексикански корени, който крие много невероятни факти зад зелената си обвивка.

1. Тиквичките идват от Мексико

Тиквичките идват от Мексико. Представете си как Колумб и неговият екипаж за първи път виждат тези необичайни зеленчуци и решават да ги пренесат в Европа през 15 век. Това пътуване променя историята на готвенето.

2. Отначало не са били предназначени за храна, а били декорация

Когато тиквичките пристигат в Европа през 16 век, те не са оценени веднага като хранителен продукт. Първо европейците ги отглеждат изключително като декоративни растения и украсяват градини и паркове с тях.

12 огромни ползи за здравето от консумацията на тиквички

3. Цветята са ядливи

Знаете ли, че можете да ядете не само плодовете на тиквичките, но и цветовете им? В Италия цветовете на тиквичките са истински деликатес. Те се пържат в тесто, добавят се към паста и пица, създавайки уникални ястия, които радват окото и стомаха.

4. Тиквичките са истински хамелеон в кулинарията, подходящи за всяко ястие.

Може да се пържат, задушават, пекат, да се добавят към супи и дори да се правят на десерти като пай с тиквички или да се прави на сладко. Съчетава се добре и с други зеленчуци, месо, риба и дори плодове.

5. Тиквички – плод или зеленчук

Ето един интересен факт – от ботаническа гледна точка тиквичките са плодове. Да, да, въпреки факта, че сме свикнали да ги смятаме за зеленчуци.

6. Нискокалорични са

100 грама от този зеленчук съдържат само 17 калории. Тиквичките са богати на вода, което ги прави отличен избор за леки ястия. В допълнение, те помагат за премахване на излишната течност от тялото и насърчават загубата на тегло. Това е идеален продукт за тези, които искат да останат във форма, без да правят компромис с вкуса.

7 ползи от консумацията на тиквички

7. Тиквичките са безопасни за всички

Тиквичките са хипоалергенни, което ги прави безопасен избор за хора с чувствителна храносмилателна система. Към днешна дата не са регистрирани случаи на алергии към този зеленчук. Така че, ако сте склонни към алергии, можете спокойно да включите тиквички в диетата си. Това е здравословен и безопасен продукт за всички.

8. Витаминна бомба

Тиквичките са пълни с витамини. Те са богати на витамини С, А и В6, както и на минерали като калий и магнезий. Витамин С подпомага укрепването на имунната система, витамин А подобрява зрението и състоянието на кожата и лигавиците, а витамин В6 поддържа нервната система. Калият и магнезият са полезни за сърцето и костите.

9. Против стареене

Тиквичките съдържат антиоксиданти, които се борят с възпалението и забавят процеса на стареене. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

10. Тиквичката е приятел на сърцето

Високото съдържание на калий в тиквичките помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Калият намалява риска от инсулти и инфаркти, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Добавете към това ниското съдържание на калории и мазнини - и ще получите идеален продукт за тези, които се грижат за сърцето си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес