Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които трябва да добавите към диетата си, ако имате косопад

16 юни 2024, 10:11 часа
Реклама

Здравословното меню трябва да се състои само от естествени и пресни продукти. Основата му трябва да е поне 30% протеин, който е градивен материал за новите косми. Ако сте вегетарианци, тогава си струва да добавите протеини от животински произход към диетата. Освен това е желателно зеленчуците да се консумират сурови, без термична обработка.

Реклама

Преразгледайте диетата си. Като начало е необходимо да се изключат от нея продуктите, които развалят структурата на косата. Този списък трябва да включва:

- различни солени препарати;

- консервирани пастети, шпроти и т.н;

- газирана вода и напитки;

- пържени, мазни и пикантни храни;

- бързи храни;

- кафе;

- алкохол;

- сладкиши.

В някои случаи ще трябва да се откажете от цитрусови плодове, шоколад, мед и ястия от брашно.

Лекар: Тези храни провокират косопад - някои от тях ще ви изненадат

Хранене при косопад: 10 основни продукта

Хранителното меню трябва да бъде разнообразно. Специалистите са разработили списък на основните продукти, които трябва да бъдат включени в диетата при косопад.

- Пресни зеленчуци. Те са богати на витамини от групата В, С и Е. Диетолозите съветват редовно да се консумират зелени зеленчуци: листни цвекло и маруля, броколи, спанак, целина и зеленина.

- Бобови растения. Те съдържат много цинк и желязо, които влияят пряко върху състоянието на косата.

- Яйца. Съдържанието на белтъчини и витамини от група В прави продукта универсален за всякакви заболявания на кожата и косата.

- Ядките съдържат мастни киселини, при чиято липса косата става суха, чуплива и започва да пада. Включете ядките на ядките в ежедневното си меню.

- Морска риба и морски дарове. Те съдържат йод, който задължително трябва да присъства в диетата на един възрастен човек.

- Млякото и млечните продукти съдържат протеини и калций, които са необходими за структурата на клетките.

- Султанките съдържат желязо, при липсата на което се развива анемия и кислородна недостатъчност. Намаляването на нивото на хемоглобина в кръвта води до косопад.

- Пилешкото месо съдържа важни протеини и цинк.

- Покълналото зърно е източник на витамини и минерали.

6 храни, които да включите във всяка диета, за да се предпазите от косопад

- Вода. За нормалното състояние на целия организъм човек трябва да пие поне два литра течности дневно. При оплешивяване на жените се препоръчва да пият зелен чай.

Освен това диетата трябва да е балансирана. В допълнение към протеините, тя трябва да включва и мазнини. Те помагат за усвояването на получените витамини. Една трета от цялата диета трябва да се състои от въглехидрати, които влияят на всички метаболитни процеси в организма.

Диетично меню при косопад

Диетите не винаги дават желания резултат. Нискокалоричните диети намаляват нивото на хормоните в кръвта, водят до преждевременно стареене на кожата, косопад. За да помогнете на организма в началото на оплешивяването, диетолозите съветват да се придържате към следното меню:

- За закуска консумирайте различни видове овесена каша със сушени плодове или султани. Продукти с млечна киселина или зелен чай.

- Втората закуска - ядки или извара с плодове.

- На обяд задължително хапвайте супа с телешки/зелен борш/пилешки бульон, картофено пюре с гъби или зеленчукова салата с масло.

- Следобедната закуска трябва да се състои от чаша сок/зелен чай, плод и сандвич със сирене/яйце.

- Вечерята трябва да бъде зеленчукова салата с масло, задушен черен дроб с овесена каша или печена риба с картофи, сок или кисело мляко.

Тези продукти за грижа за косата могат да ви бъдат полезни:

Освен това, ако косата ви се сплесква, е полезно да пиете по 1 с. л. нерафинирано растително масло всяка сутрин. Между храненията трябва да минат поне два часа.

Възстановяването на косата е дълъг процес, който изисква професионален подход. Ако се придържате към всички препоръки и се храните правилно, то първите резултати могат да се видят едва след 1,5 месеца.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес