Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10+ ефективни начина да се предпазите от ухапвания от комари

11 юли 2024, 17:22 часа

Ухапването от комар е не само неприятно, но може да предизвика и алергични реакции. В някои случаи тези насекоми са носители на опасни заболявания. Затова трябва да направим всичко, за да не се стигне до среща с тях. Какво ще помогне?

1. Репеленти: как да изберем

Репелентите са естествени или синтетични вещества, използвани за отблъскване на насекоми. Има различни видове репеленти: контактни и безконтактни. По метод на употреба:

·       за нанасяне върху кожа/дрехи (спрейове, мехлеми, пяна, млека, емулсии и др.);

·       за използване на закрито или на открито (свещи, лампи, фумигатори и др.);

·       под формата на устройства или джаджи (ултразвукови устройства, гривни, стикери, лепенки).

Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Когато избирате репеленти, погледнете концентрацията на активното вещество. Основната съставка с химически произход често е DEET (диетилтолуамид). Продукти с концентрация на DEET от 10% до 25% могат да се прилагат върху кожата, открити зони. Концентрации на DEET от 30–50% са предназначени за нанасяне върху дрехи.

2. Дрехи от определен цвят

Сигналните цветове, които привличат комарите, са червено, оранжево, черно и синьо. И тук зелено, лилаво, синьо и бяло се игнорират от комарите. Облечете се в светли дрехи и ще станете невидими за комарите. И носете такъв, който покрива всички части на тялото ви.

3. Комарници

Поставете ги на вашите прозорци, врати, легло и комар няма да влезе в дома ви.

Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем - полезна информаця

4. Почистете двора

Премахнете застоялата вода, която служи като отлична среда за размножаване на комари.

5. Зеленината е защитна бариера

Засадете растения, които отблъскват комарите: босилек, мента, лавандула, розмарин – тези растения не са по вкуса на комарите.

6. Изрежете сладкото

Комарите обичат храната, така че избягвайте сладки напитки и храни навън.

7. Етерични масла

Ароматът на масла от карамфил, лимон, лавандула, мента, евкалипт и кедър действа като естествен, бюджетен репелент против комари. Няма да навреди да нанесете няколко капки върху ръба на одеяло или завивка.

Народни средства срещу комари

·       В домашни условия може да си направите спрей: 10 капки карамфил, 20 капки лимонена трева и 20 капки евкалипт.

·       Нарежете един лимон и забодете в него карамфилче. Поставете го до леглото си и можете да спите на отворен прозорец.

·       Ванилинът е един от най-добрите репеленти против комари. Добавете 1 пакетче ванилин към 1 литър топла вода. Не бъркайте ванилина с ванилова захар.

·       Ароматизирани свещи, пръчици с етерични масла. Използването на етерични масла от цитрусови плодове и лавандула в свещите ще отблъсне комарите.

·       Комарите се отблъскват от сапун с аромат на кокос, но е по-добре да не използвате сапун с аромат на цветя през лятото. Комарите обичат цветния нектар.

·       От домашната ви аптечка е подходящ балсам със звезда или камфоров мехлем.

·       Дафинов лист - комарите не обичат миризмата му . Можете да подпалите листата на дафина, докато тлее, можете да опушите района около него. Или можете да направите малък букет от лаврови листа и да го поставите близо до леглото си, за да си осигурите спокоен сън.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес