Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 безсмислени задължения, които само ви губят времето

17 септември 2024, 09:00 часа

В света на модерните технологии и постоянната заетост много домакински задължения стават не само рутинни, но често и безсмислени.

В следващите редове ще разгледаме 10 безсмислени задължения, които губят много време

1. Триене на линолеум с моп

Още: 6 тайни за трансформация на вашия малък апартамент

Някои домакини са убедени, че редовното третиране на линолеум с моп удължава живота му. Разликата в издръжливостта на линолеума със и без моп обаче е само няколко години. Ако изчислите разходите за пепарати и времето, изразходвано за тяхното нанасяне, може да се окаже, че е по-лесно и по-изгодно да смените линолеума с нов след 10 години.

 

2. Сортиране на пране

Манията да сортирате прането преди изпиране може да е неоснователна. Вместо да губите време в безкрайни класификации, достатъчно е да разделите бельото на няколко категории - например детско и на възрастните, черно и бяло. А опитите да закачите чорапи по двойки след пране можете безопасно да отложите, докато изсъхнат напълно - пак ще го направите после.

Още: 9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

 

3. Прекарване на времето до печката

Отстраняването на пяната от бульона или сладкото по време на готвене е дейност, която може да бъде премахната от рутинните задачи. Много по-лесно и по-ефективно е да прецедите бульона в края на варенето и да отстраните пяната от сладкото, преди да го поставите в буркани.

 

Още: Мечтана градина: 6 оригинални идеи за лятна вила

4. Прехвърляне на готовата храна

Няма смисъл да изсипвате остатъци от супа или други ястия от един тиган в друг, по-малък. Това само увеличава броя на съдовете, които трябва да измиете по-късно, и добавя допълнителни стъпки към процеса на съхранение на храна.

 

5. Бърсане на прах от високо

Малко хора забелязват прах върху високи повърхности като шкафове и рафтове. Но петна и пръстови отпечатъци на нивото на очите веднага се забелязват. Най-добре е да се съсредоточите върху почистването на видимите места и да избягвате да се катерите през шкафовете всеки ден.

 

6. Почистване на ваната всеки ден

Ежедневното почистване на ваната е загуба на време, особено ако научите всички в семейството да я изплакват след употреба. Балончетата също ще ви помогнат да поддържате банята си чиста, без да е необходимо постоянно почистване.

 

7. Премахване на петна от алуминиеви съдове

Алуминиевите съдове често потъмняват и изискват допълнителни грижи. Вместо да губите време за почистването им, по-добре е да замените такива предмети с емайл или неръждаема стомана, които са по-лесни за грижа и по-издръжливи.

 

8. Гладене на спално бельо и хавлии

Никой няма да забележи дали чаршафът или кърпата ви са изгладени. След първата нощ спалното бельо неизбежно ще се намачка, което означава, че няма нужда да губите време за идеалното му гладене.

 

9. Избърсване на съдове с парцал

Сушенето на съдове на ръка е не само отнемащо време, но може да бъде и опасно. Кърпите може да съдържат бактерии и остатъци от перилен препарат, което прави този процес ненужен и дори вреден.

 

10. Изплакване на съдовете преди миене

Много хора по навик мият чиниите си преди да ги сложат в съдомиялната. Но това е допълнителна работа: достатъчно е просто да премахнете големи остатъци от храна и машината ще се справи сама с останалото.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес