Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златанов с надежда за Шенген: Спадът на миграционния натиск ни отваря много врати

29 август 2024, 08:37 часа • 940 прочитания

"Когато бях назначен за директор, целта, която ни беше за Шенген, беше да намалим миграционния натиск с 20%. Когато той спадна с повече, това отвори много врати", каза  директорът на "Гранична полиция" Атнон Златанов в интервю за бТВ. 

Мигрантският натиск намалява

"От началото на годината до момента границата са се опитали да преминат 35 хиляди души. Миналата година за същия период това се е случило 126 хиляди пъти. Имаме 70% намаление на тези, които сме задържали във вътрешността на страната. Всички показатели показват това огромно намаление", заяви Златанов.

Той уточни, че лятото е най-натоварено, тъй като има най-много опити за влизане в страната. "Миналата година от октомври започна рязкото снижаване. Тази година се намираме в пика. За последното денонощие имаме 300 опита", добави Златанов.ОЩЕ: Гранична полиция отчете 4 пъти по-нисък мигрантски натиск

Нуждата от граничните полицаи

Стана ясно, че целта е да се спре командироване на служители от жандармерията и от армията към границата и на тяхно място да бъдат назначени граничари. "Само до вчерашния ден за три дни 450 души са дошли да получат комплекти за попълване", заяви Златанов.  

Той добави, че към 1 януари 2025 г. заплатите на служителит ена МВР ще бъдат обвързани със средната заплата. "Доходите ще бъдат повишени на всички. Основното, което е показател, когато търсим полицейски служители, е да са лоялни към държавата, към системата, да имат хъс, достойнство", добави Златанов. 

Промените в МВР

Той коментира и промяната в МВР, а именно смяната на Калин Стоянов с Атанас Илков. "За всяка една система е добре да има стабилност и да може да се работи в стратегически план и дългосрочно. Честите смени никъде не се отразяват добре, но в случая и предишния и сегашния се дългогодишни служители, които познават добре системата", смята Златанов.

Златанов заяви, че не е негова работа да коментира политическата част от нещата.  ОЩЕ: Атанас Илков не вярва да бъде използван и изхвърлен на боклука

Следващият главен секретар на МВР

Златанов отрече да е търсен за следващ главен секретар на МВР. "Това са просто спекулации, сегашният министър на вътрешните работи е дългогодишен служител, аз имам свои задачи, които съм поел, не съм привърженик на честите смени и изоставянето на работата", заяви още директорът на "Гранична полиция". 

Нападателят от Солинген

Антон Златанов коментира и българската вързка с нападателя от Солинген. "Лицето е заловено през 2022 г. Прекарал е около два месеца в България, бил е настанен в дом на Държавната агенция за бежанците, който самоволно е напуснал и е заминал в Западна Европа преди да му завърши процедурата. Имало е две запитвания - първо от австрийските, после от германските власти. Към онзи момент България е била длъжна да го приеме, но към този момент вече не, защото са изтекли сроковете", уточни Златанов. ОЩЕ: Българската връзка с атаката в Солинген: Анализ на журналисти

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес