Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС: "Пирогов" е източвала НЗОК с фиктивни хоспитализации

20 юли 2024, 11:26 часа • 8276 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че в МБАЛ "Пирогов" са били отчитани фиктивни хоспитализации, заради които здравната каса (НЗОК) правилно е санкционирала лечебното заведение през 2021 г. Това става ясно от решение на ВАС, за което съобщи „Право и здраве“.

"Каквато ни държавата, такава ни и детската болница": Стойчо Кацаров предложи коя болница да стане детска

Нарушенията

Констатираните нарушения са от периода, в който начело на болницата е проф. Асен Балтов. Той беше уволнен от поста директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ през 2021 година. От съобщението на здравното министерство тогава стана ясно, че чрез фалшиви хоспитализации спешната болница е получила неоснователно суми в размер от над 1,1 млн. лв. от НЗОК. Касата прекрати частично договора си с лечебното заведение и поиска парите да бъдат върнати. След като „Пирогов“ обжалва, Административният съд в София отмени санкцията, а НЗОК потърси по-висока съдебна инстанция.

Още: ВАС спря разпоредби от рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз

НЗОК

Настоящето решението на ВАС е в полза на НЗОК. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Болница „Пирогов“ трябва да плати и разноските по делото. Върховните съдии отменят решението на софийския административен съд, като казват, че здравната каса е установила правилно нарушения в дейността на "Пирогов".

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Фиктивна дейност

Магистратите потвърждават, че в „Пирогов“ е отчитана фиктивна дейност по две клинични пътеки. От решението става ясно, че "по безспорен начин" е установено, че като пациенти са били отчитани здравноосигурени, които не са лежали в болницата, освен това „хоспитализирани“ са били и медици от "Пирогов", докато са се водели на работа, а не в болничен.

Още: Стойчо Кацаров е първият осъден министър за конфликт на интереси

За установените нарушения съобщи тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров. Той уволни директора на болницата проф. Асен Балтов. Впоследствие той беше избран за депутат от листата на ГЕРБ, а по-късно напусна парламента и продължи да работи като лекар. В момента той завежда Отделението по ортопедична травматология в "Пирогов".

Осъдиха директора на "Пирогов" заради отказа да отговаря за заплахите срещу фондация "Даная"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес