Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УНИЦЕФ ще учи прокуратурата ни да съблюдава правата на децата

23 март 2015, 16:07 часа • 8147 прочитания

Поредица от обучения, свързани с укрепване капацитета на прокурорите в работата им по спазването на правата на децата, стартира от днес, съобщиха от прокуратурата.

Днес бе подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Фонда за децата на ООН (УНИЦЕФ). Акцент в обученията е спазването на правата на децата, участващи в правни процедури и най-вече на деца – свидетели на престъпления и насилие.

В Меморандума е заложено още създаването и развиването на механизъм на координация и взаимодействие между органите на ПРБ и всички останали компетентни институции в случаите на деца, които са жертви и свидетели на престъпление и насилие. В обучението ще бъдат представени още и разработени вече добри практики на сътрудничество между Прокуратурата, полицията, съда, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за социално подпомагане, за ефективното спазване на правата на децата, участващи в правни процедури.

ПРБ и УНИЦЕФ ще обменят документи, информация и данни от национални и международни изследвания, свързани с правата на децата, достъпът им до правосъдие, се предвижда още в сключеното споразумение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес