Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд спря събарянето на ловния хотел на Румен Гайтански до язовир Искър

22 юли 2024, 19:20 часа • 1662 прочитания

Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански - Вълка до язовир Искър. Причината – обезпечителна заповед по търговско дело, която на практика обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните постройки. Незаконно построената хижа продължава да бъде цяла.

Още: "Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

През март Столичната община започна събарянето за своя сметка. През април Васил Терзиев заяви, че Гайтански е готов да събори постройката за своя сметка. График за премахване обаче не е представен. Засега са свалени само част от керемидите, предава bTV.

Кой?

Причината за замразяването на събарянето е дело, заведено в Окръжен съд – Перник от фирмата "Форест трол". Тя претендира за неизплатени от "Био майнинг" пари по договор за строително-монтажни работи от 03 януари 2021 г., пише Mediapool.

Проверка в Търговския регистър обаче показва следното - един от собствениците на фирмата, Мирослав Първанов, е съдружник във фирма "Шато Де Фи", заедно с Иван Георгиев. А Георгиев е действителен собственик на "Роудуей кънстракшън" - името на компанията изплува покрай кредитите от Българската банка за развитие и се свързваше с Румен Гайтански, като миналата година държавното обвинение спря да се занимава със заема на "Роудуей кънстракшън" от 148,5 млн лв. и въпросът какво е върнато по него остава отворен.

"Възникват сериозни съмнения, че това е един симулативен процес, тъй като исковата молба от „Форест Трол“ ООД е подадена на 07.06.2024 г. Още същия ден е образувано дело по описа на Окръжен съд – Перник. Три дни по-късно, на 10.06.2024 г., постъпва молба за обезпечение. С определение от същия ден, а именно – 10.06.2024 г., Съдът в Перник допуска обезпечение и издава обезпечителна заповед на 11.06.2024 г. Съдебният състав е допуснал обезпечителна мярка "спиране на изпълнението на трите заповеди на главния архитект за събаряне на незаконните постройки" с мотивите, че за изхода на делото е нужно да се изследват и установят извършените строителни дейности, които, на първо място, би следвало да могат да бъдат доказани със строителна документация. На второ място – изследването и установяването им се очаква да послужи като доказателство в процес, за което нормативно е предвиден отделен ред, различен от този в обезпечителното производство", посочи Столична община и добавя, че обжалва, но съдът в Перник дотук не е казал нищо.

Според разследващия сайт Bird.bg зад решението, идващо от Перник, стои съдия Росица Велкова:

Още: Наказаха директора на ловно стопанство "Искър" заради сарая на Вълка

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес