Стоянов: Брендо е влязъл у нас по времето на Бойко Рашков - вероятно с онзи незаконен самолет край Търговище

7288
Стоянов: Брендо е влязъл у нас по времето на Бойко Рашков - вероятно с онзи незаконен самолет край Търговище
Снимка: Колаж/Actualno.com

Евелин Банев - Брендо е влезнал в България в периода март-юни 2022 г., като е кацнал при случая с малкия самолет "Пайпър", прелетял незаконно над четири натовски държави и приземил се на 08.06.2022 г. край Търговище.

Това потвърди в пленарната зала вътрешният министър Калин Стоянов. Той е на изслушване пред депутатите относно случая със завръщането на "кокаиновият крал" в България.

"Да, в МВР има информация, според която Брендо е влезнал в България в периода март-юни 2022 г. Това е свързано с обстоятелствата около самолета, който по време на министър Рашков беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно във Видин, заредил и продължил, след което кацнал в Търговище. Съвсем скоро ще потвърдим тази информация", каза още той и нападна словесно тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Още: Евелин Банев - Брендо остава в ареста

По думите му са повдигнати обвинения на двама души, които са били в близост до самолета. "Нашата информация е, че те търсят споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания предимно с цел контрабанда и тези двама души са част от тази група", каза още вътрешният министър.

Пред депутатите Стоянов разкритикува Рашков, че не е пратил хора на място, защото "времето било лошо". По същото време обаче служебният вътрешен министър, който бе предложен и в кабинета на ГЕРБ на Мария Габриел, ръководеше Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР (ГДБОП).

Пред депутатите Стоянов се похвали, че докато Рашков "изчаквал да се оправи времето", то той бил предпредил необходимите действия.

Пайпърът

По думите на Стоянов издирваният с червена бюлетина Брендо вероятно е бил във въпросният самолет. Припомняме, че през юни 2022 г. случаят с малкия летателен самолет хвърли в смут службите и обещствеността. В 19.09 ч. двуместният самолет-нарушител е влязъл на българска територия и в 21.30 ч. кацнал на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко. Преди да кацне в Буховци, самолетът се е приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново. 

Иначе самолетът бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили. Впоследствие бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а след това от два самолета F-16 на румънските ВВС, излетели от същата база. През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на визуалните сигнали. Самолетът навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово.

Още: "Мъпет шоу" и "калин-ките на властта": Калин Стоянов знае за опасности по бул. "Витоша", но не знае какви (СНИМКИ)

Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков разказа как през нощта е получил информация за самолета нарушител, но понеже времето било лошо, машината не била преследвана: "Аз получих едно обаждане късно през нощта, че е навлязъл на територията на страната, има едно междинно кацане в област Видин, отново за зарeждане, след което военно-въздушните сили са влезли в ролята си. Спомняте си обаче, че тогава беше доста неблагоприятно времето като видимост. Поради което е опасно да бъде преследван такъв самолет от мощните реактивни военни самолети".

Снимка: БГНЕС

Подобна теза изрази и тогавашният военен министър Драгомир Заков:

"Самолетът се следи от център в НАТО, той се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането на територията на страната самолетът е следен през цялото време, освен самолети и от противовъздушна отбрана, която е част от системата за следене на самолети". 

Още: Австрия е доволна от нас: Вътрешният министър е оптимист за Шенген до края на годината

Делото в прокуратурата в Търговище е за незаконно завладяване на самолет.

Припомняме, че повече от 6 години Евелин Банев се укрива от властите в България, Италия и Румъния. През този период службите от различни държави събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. През седмицата той се предаде в Централния софийски затвор след няколко сериозни удара на властите. Първо в края на 2022 г. на магистралата във Франция е задържан 578 килограма кокаин в камион с двама българи. През ноември миналата година на магистрала край Антверпен е задържан български шофьор на ТИР със 700 килограма кокаин, а месец след това властите в Ирландия задържат кораба „Верила“ с около половин тон от същата дрога на борда.

Още: Защо Брендо избра затвора? По-добре ужасен край, отколкото ужас без край: Говори бивш главен прокурор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗАКОН И КРИМИ:

"Агресивна клеветническа кампания": Нико Тупарев с първи коментар след акцията

Моторист загина на Подбалканския път

Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев

Съдът: Камен Донев не е обидил директора на Народния театър

Превъртял дрегера: Хванаха пиян шофьор в центъра на София

Криел в дома си старинна монета и канабис: Задържаха мъж в Кюстендилско

Полицай и двама граждани са пострадали при гонката във Велико Търново

Обрат: Освободиха продуцента Нико Тупарев, намесиха Пепи Еврото и Нотариуса

"Никога не съм си назначавал охрана": Демерджиев обясни защо са го пазили

Докъде стигна разследването на убийството на Алексей Петров? Говори Калин Стоянов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com