Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следовател по "Осемте джуджета" е с намалена заплата заради нарушения в разследването

23 октомври 2024, 17:21 часа • 353 прочитания

Следовател, работил по случая "Осемте джуджета", е санкционирана с намаление на заплатата с 10% за период от шест месеца. Става въпрос за Нели Тодорова, бивша ръководителка на следствения отдел в Специализираната прокуратура, съобщава Lex.bg.

След закриването на Специализираната прокуратура тя беше преместена в Софийската градска прокуратура (СГП), а през ноември миналата година беше повишена в Националната следствена служба след конкурс. Днес решението за наложеното наказание беше прието единодушно от седемте членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които присъстваха на заседанието.

На същото заседание беше наложено и наказание "забележка" на прокурора Максим Колев от Върховната прокуратура. Това решение също беше прието единодушно, с шест гласа "за", докато Светлана Бошнакова се оттегли от гласуването. Още: Прокурорът със златните монети от "Осемте джуджета" е наказан с 20% по-ниска заплата

През август миналата година изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов предложи наказания за седем магистрати, включително и за Нели Тодорова. Нарушенията бяха установени след проверка, възложена от Сарафов, която обхващаше всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с „Осемте джуджета“. Включително, бяха разгледани и правомерността на постановлението от 5 май 2021 г., с което беше отказано образуване на досъдебно производство.

Прокуратурата съобщи през лятото на миналата година, че проверката е установила множество нарушения от страна на следователите и наблюдаващите прокурори, свързани с осигуряването на навременно, законосъобразно и успешно провеждане на разследванията. Забавянията са довели до неизпълнение на задачите в разумни срокове и до затруднено събиране на доказателства за разкриване на обективната истина по случаите, разглеждани от вече закритата Специализирана прокуратура. Още: Кюлче и пачки: Дадоха на съд Петьо Еврото, но никой не знае къде е

Проверяващите заключават, че продължителното бездействие на магистратите, в периоди от една до две години, е довело до неоправдани забавяния на делата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес