Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След сигнала на Пеевски: Военна прокуратура привиква замесени във Възродителния процес

03 октомври 2024, 18:35 часа • 5140 прочитания

Военна прокуратура започва работа по установяването на служителите на Държавна сигурност, ангажирани с т. нар. възродителен процес. Предстои те да бъдат разпитани като свидетели и да стане ясно какво точно са вършили.

В качеството на свидетели ще бъдат разпитани и репресирани от тоталитарния режим. Част от тях вече са получили прокурорското постановление, пише "24 часа".

Предприетите действия са следствие от сигнала, който изпрати до институцията Делян Пеевски. Военната прокуратура се задейства доста бързо, буквално за няколко дни, тъй като сигналът бе изпратен на 26 септември. Заедно с Пеевски вносители са още Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид.

Още: Доган на прицел: Сигнал от ДПС Пеевски за Възродителния процес до военната прокуратура

В сигнала се настоява "да се установи престъпната роля и на предателите, които Държавна сигурност е инфилтрирала сред българските мюсюлмани, които първо са извършвали доносническа дейност, а на по-късен етап, използвайки справедливия гняв на жертвите на Възродителния процес, изградиха политико-икономически структури от мафиотско-олигархичен модел". Това даде повод на наблюдатели да смятат, че атаката е персонално към Ахмед Доган.

В началото на 90-те годинишумното дело за Възродителния процес беше няколко пъти спирано и възобновявано. Обвиняеми по него бяха политиците Тодор Живков и Георги Атанасов, както и бившият вътрешен министър ген.-полк. Димитър Стоянов.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес