Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правен прецедент: Къде ще бъде екстрадиран Евелин Банев–Брендо?

14 септември 2021, 08:19 часа • 3438 прочитания

Евелин Банев, по прякор Брендо, беше задържан в Украйна. В три държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Италия има присъда за 20 години за трафик на кокаин, в Румъния – 10 години, а в България – 6 години за пране на пари. След като беше задържан близо до Киев обаче – къде трябва да бъде екстрадиран?

„Такива случаи се уреждат от Европейската конвенция за екстрадиция, която е ратифицирана както от България, така и от Украйна. Обсъждат се няколко варианта, но не се споменава и още един - той да остане известно време в Украйна, ако наистина живее там с неистински документ. Ако действително участва в производство и продажбата на високорисков наркотик, какъвто е марихуаната, Украйна може да допусне екстрадиция за някоя от тези три държави, но да отложи нейното изпълнение”. Това обясни адвокатът Людмил Рангелов.

Украйна трябва да отговори на искането за екстрадиция, но първо може да поиска да приключи отношенията с него, каза още той по Нова телевизия.

„Условията за избор на една от трите страни са посочени обтегаемо в конвенцията. На първо място е размерът на наказанието, зависи от гражданството, както и от това коя държава е депозирала желанието за екстрадиция. Има записани и „други обстоятелства”, посочи Людмил Рангелов.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес