Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пилотите на L-39 над 20 пъти направили упражнението преди инцидента": Запрянов не знае защо не са направили опит да катапултират

20 септември 2024, 08:25 часа • 745 прочитания

Политизирането на катастрофата с военния самолет, без обективна информация, е вредно. Ще бъде много по-добре, когато е ясно какво е станало, тогава да има политически разговор. Няма как да вменим вина, да имитираме оставка и уволнения, без да бъдат доказани. 

Това заяви служебният министър на отбраната генерал Атанас Запрянов пред bTV за тежката авиокатастрофа на "Граф Игнатиево", при която загинаха двама летци. 

Още: Можел ли е ръководител полети да предотврати катастрофата на L-39: Димитър Ставрев в Студио Actualno (ВИДЕО)

Той изтъкна, че загиналите пилоти са правили 24 упражнението преди инцидента. Той не знае и защо пилотите не са катапултирали. 

Загубата на живота на пилотите е сериозен удар по ВВС

Той си бе пожелал в неговата кариера да не извършва повече съкращения и да не погребва военнослужещи. "Разбрах за авиокатастрофата на втората минута и заедно с генерал Стойков тръгнахме за Граф Игнатиево, за да видим какво е станало. Упражнението, което бе изпълнявано не е авиошоу", коментира Запрянов. Черната кутия ще бъде разчетена в завода-производител. 

"Възможно е да има освен визуални заключения, може да е имало и технически проблем. Черната кутия записва всичко, което касае полета и тя ще бъде разчетена", обясни Атанас Запрянов. Той посочи, че едва, след като станат ясни резултатите от черната кутия до 10 дни, тогава може да се вземе решение за оставки и уволнения. 

Той увери, че няма забавяне в доставките на изтребителите F-16, но въпросът е да си подготвим базата и инфраструктурата, за да ги приемем. За първите 8 изтребителя, трябва да се обучат 14 пилоти, а за втората - 16 пилоти. Подготовката на пилотите е скъпа дейност, посочи Запрянов. Загубата на живота на пилотите е сериозен удар по ВВС, каза още той. 

Още: Президентът: Когато Плевнелиев и Пеевски рискуват живота си и дадат толкова за България, колкото пилотите ни - тогава да искат оставки

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес