Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Охранител на взривените складове: Често идваха хора в извънработно време

30 юли 2024, 19:49 часа • 1701 прочитания

Във взривените складове в Елин Пелин често са ходили хора в извънработно време. Това разказва Веселин Митев, който е един от охранителите на складовете с фойерверки и пиратки.

Във фаталната вечер те подготвяли пиротехника за голяма сватба. А загиналият син на собственика пристигнал минути преди взрива. Веселин Митев работи на складовете край Елин Пелин от построяването им през 2012 г. Той е един от четиримата охранители. В четвъртък на смяна обаче бил негов колега.

Още: Кметът на Елин Пелин: Складовете за пиротехника трябва да бъдат далеч от населени места

„Той е малко в шок. Бил е в будката на охраната. Вика: „Чух силен взрив, гръм и направо ме залепи за стената". Будката на охраната е на завой и той е видял, как телата на доцента и дъщеря му са изхвръкнали навън. Ударната вълна ги е изкарала", казва Веселин Митев, цитиран от 24 часа.

Охранителят на смяна му разказал още, че доцентът се е движел, затова му помогнал да изведат от мястото на инцидента и дъщеря му. „Опитал се е да открие и другите двама, но огънят и димът са му попречили. Той си е сложил дрехите на устата, за да не се задуши. Но не може да каже откъде е тръгнало всичко – в кое помещение е станал взрива", разказва още охранителят. Веселин Митев твърди, че доцентът идвал и в 9 часа, и в 10 часа вечерта, а когато имало някъде заря, се е прибирал в 1 часа през нощта. Стоварвал техниката и си заминавал.

Още: Отговорите за взрива край Елин Пелин няма да дойдат скоро: Говори бивш директор на Следствието

Често с доц. Петър Шишков в складовете ходели и други хора. Сред тях били дъщеря му и 60-годишният мъж, за когото се предполага, че е четвъртата жертва. „Те правят заря. Каква точно е работата им – не мога да кажа", обяснява Веселин Митев. Дали пиротехниката е съхранявана по правилата – охранителят също не може да каже. „В складовете има т.нар. бураци, които са големи кълбета и са силно взривоопасни. Затова казват 2 тона тротилов еквивалент. Вътре има камери, както и противопожарна система за гасене. Тя е в офиса, но дали се е задействала, не мога да кажа. Сървърите за камерите са в нашата будка, но всичко е изгоряло", разказва още той.

Синът на собственика на складовете, който е сред жертвите, също е ходил там често, разказва охранителят. Във фаталната вечер отишъл минути преди взрива, за да вземе зарята, подготвяна за сватбата на негови познати. „С някакъв бус са дошли да видят, да я вземат тази заря. Той идва, влиза, но не излиза", твърди охранителят.

Още: Говорителят на следствието с покъртителен разказ за случилото се в склада край Елин Пелин

В складовете преди не е имало инциденти. Веселин Митев допълва, че след случилото се непрекъснато мисли, какво е можело да стане, ако е бил на работа. „Над 100 човека ми се обадиха да питат къде съм, дали съм си вкъщи", признава охранителят през сълзи. На работното място си имали и куче – Мечо. Малко преди взрива колегата му го отвързал, за да може да се скрие на сянка. Три дни по-късно открили кучето не далеч от складовете. Днес Веселин Митев се грижи за него.

Още: Синът на собственика на склада в Елин Пелин е сред загиналите при взрива

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес