Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиненията срещу арестувания българин в Крим са скалъпени, твърди съпругата му

14 юли 2023, 13:27 часа • 4668 прочитания

В началото на май тази година Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви, че е осуетила опит за атентат от страна на украинското военно разузнаване срещу лидерите на Крим. Като част от акцията руските служби задържаха 7 души, включително Денис Петранов, който е с двойно гражданство – българско и украинско.

Арестът му дойде във връзка с „пренасяне на експлозиви и компоненти на взривни устройства“ – според ФСБ. Прекъснат бил и канал за доставка на британски експлозиви и компоненти за взривни устройства от България, през Турция и Грузия, за Русия – под прикритието за доставка на електрически печки.

ОЩЕ: ФСБ: Арестуван е българин за подготовка на атентат срещу лидерите на Крим (ВИДЕО)

Така Русия за втори път намеси България в терористична дейност - след случилото се на Кримския мост: След проверка на службите: Камионът, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

Само че от Министерството на външните работи вече два месеца няма никакъв отговор какво се случва с Петранов, пише "Свободна Европа". Журналистите от българската редакция три пъти са пращали въпроси на МВнР, но без резултат.

Непосредствено след разпространяването на информацията от страна на руските медии, от българското Министерство на външните работи казаха, че нямат данни за задържан български гражданин в Русия заради готвен атентат в Крим. Тогава те обясниха, че поддържат връзка с консула в Москва. "Посолството ни в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор“, пишеше в позицията на министерството.

В края на май служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че МВР не е получавало запитване от руските власти, нито данни, потвърждаващи случая, свързан с информация, че за подготвян атентат в Крим е задържан Денис Петранов, който има и българско гражданство.

Тези твърдения са в противоречие с думите на съпругата на задържания български гражданин. Кадрите с проверката на буса му, разпространени от руските медии, са последните, на които Марина Петранова вижда съпруга си. След това с него няма връзка.

Марина Петранова е съпруга на Денис. Двамата са етнически българи от Украйна и от 2017 г. живеят в Пловдив. Той е пенсиониран полицай. Имат роднини в окупираните от Русия украински територии.

Петранова казва пред "Свободна Европа", че съпругът ѝ често е пътувал до Украйна, за да помага на роднините им, които живеят в село Райновка. По думите ѝ - той е използвал курсовете, за да превозва различни пратки на познати хора, защото пощенските услуги не работят.

Жената казва, че съпругът ѝ е задържан на 26 април на границата между Русия и Грузия. По думите на Петранова - той е използвал по-дълъг и обиколен маршрут през Грузия и Турция, защото е по-безопасен. Тя разбира, че нещо се случва с него, от няколко нелогични съобщения, които получава. След това телефонът му е изключен.

Няколко дни след като Марина Петранова губи връзка със съпруга си, тя получава съобщение от непознат номер: „Марина, аз съм в Крим“. Това е на около 1000 километра от мястото, където Денис Петранов е задържан.

Съпругата му казва, че се е свързала с българското посолство в Русия. „Казаха ми, че имат отговор, че е там, но понеже България не признава Крим, нищо не могат да направят“, уточнява тя. Намира адвокат през интернет, който открива съпруга ѝ и така тя разбира обвиненията, които звучат нелогично.

Първото е за хулиганство. „То е, че на 30 април, докато е ходил по улиците на Симферопол (в Крим), се е карал с хората и е задържан за хулиганство“, казва Петранова. По думите ѝ - това е необяснимо, защото той е вече е бил задържан на границата на 26 април. Междувременно на 3 май руските медии разпространиха кадрите със задържането на Денис Петранов на границата и версията на руските власти, че той е част от организирана група, която е подготвяла терористични атаки.

Думите на Марина Петранова все пак не могат да се потвърдят, защото няма информация от официалните власти.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес