Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиони за обезвреждане на боеприпаси се изпариха: Поуки за историята

22 ноември 2023, 17:30 часа • 12981 прочитания

Как се вземат милиони левове за обезвреждане (утилизация) на боеприпаси без намерение да се върши работа, но и без намерение да се върнат парите? Такъв случай е подробно обяснена в парламента.

Предисторията

Историята е от 2008-2009 г., когато премиер на България е Сергей Станишев, а министър на отбраната Николай Цонев, който ръководи въпросното ведомство точно и само в тези две години.

В края на 2008 г. между военното министерство и "Терем Холдинг" ЕАД се сключва договор за утилизация (обезвреждане) на боеприпаси с изтекъл срок на годност. Месец по-късно, вече през 2009 г. държавното дружество превъзлага дейността на дъщерната си фирма "Терем – Ивайло" във Велико Търново. След още един месец обаче Съветът на директорите на "Терем Холдинг" решава и дъщерното му дружество да превъзложи договора за обезвреждане на боеприпаси. За изпълнител е избрана фирмата "Евро ремонт строй България" ЕООД. Договорът е за 4 123 094 лв. с ДДС, става ясно от отговор на депутатски въпрос от сегашния министър на отбраната Тодор Тагарев. Втпросът е на депутата от "Възраждане" Петър Петров. Още: Министерство на отбраната готви рокади в ТЕРЕМ

Справка в Търговския регистър сочи, че собственик на фирмата тогава е Божидар Белев от София.

Към онзи момент дружеството е на 3 години с дейност "строителство на сгради и съоръжения". Няма разрешение за обезвреждане на боеприпаси, но се сдобива набързо с него, след като получава тлъстия договор.

Впоследствие сумата по договора е намалена с близо 300 000 лв. Но цялата останала част - 3 193 048 лв. без ДДС (3 831 657 лв. с ДДС) е преведена авансово. Още: "Терем" с ново ръководство

През май 2010 г. утилизацията е прекратена по заповед на тогавашния министър на отбраната. Прекратяват се респективно и преподписаните договори, като с "Евро ремонт строй България" спогодбата е подписана през август с.г.

Милионите се търсят години по-късно

Седем години по-късно "Терем – Ивайло" отправя покана до дружеството да си върне оставащите 3 193 048 лв. Тогава обаче фирмата има друг собственик. Промяната е извършена през април 2012 г., когато Божидар Белев я прехвърля на Косьо Косев от гр. Левски. Януари същата година той закрива и другата си фирма ЕТ "Божидар Велев". Още: "Терем" се отказа от милиони за ремонт на двигатели, двигателите са на руските ни МиГ

Последният публикуван годишен финансов отчет е за 2011 г. и от него е видно, че касовите наличности са 561 000 лева, а в стоки има над 2,5 млн. лв. Оттогава-насетне финансови отчети не са представяни. От 2021 г. фирмата е с трети собственик – Велико Петров.  

След като не връща милионите, от "Терем – Ивайло" завеждат в Софийски районен съд частичен иск срещу фирмата, но за 1000 лева. Причината да не поискат цялата сума е, че при такъв висок съдебен иск държавната такса би била 250 000 лв. и тя трябва да се внесе.

През март 2019 г. излиза съдебно решение, с което частичният иск е уважен. Издаден е и изпълнителен лист, образувано е изпълнително дело. До днес обаче задължението не е върнато.

Изпълнителният директор на "Терем Холдинг" уведомил министъра, че в банковите сметки на "Евро ремонт строй България" няма пари, няма и други активи. На указания в Търговския регистър адрес представителят на дружеството не може да бъде открит, а то има задължения и към други контрагенти, става ясно от отговора на Тагарев.

Проверка в регистрите сочи, че откак е създадено това дружество е сменяло 5 пъти седалището си, 3 са промените след като е сключен договорът с "Терем". Данните от Имотния регистър показват, че то никога не е имало имоти.  Още: Спасителна мярка: Новият шеф на "Терем Холдинг" с държавна поръчка за 28 млн. лв.

След прекратяването на договора с „Терем“ Божидар Белев няма участие във фирма.

Арест на шефа на "Терем" за тази сделка

Точно заради тази сделка изпълнителният директор на военния холдинг "Терем" Жечко Петров беше арестуван през 2009 г.

По информация от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, фирмата е нямала лиценз за извършване на дейност по утилизация. Срещу Петров бе било повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според обвинението става дума за близо 5.2 млн. лв., които два завода на "Терем" - "Цар Самуил" - Костенец, и "Ивайло" - Велико Търново, са спечелили през януари 2009 г. по договори с военното министерство за утилизация. Парите обаче са били преведени на два транша към частната компания "Евро ремонт строй България", която дни след спечелването на договорите е наета за подизпълнител, макар че ТЕРЕМ е спечелил конкурса, защото е гарантирал, че няма да прехвърля поръчката на външни фирми. Освен това подизпълнителят не е извършил услугата, уточни тогава Кокинов.

В началото на февруари 2009 г. "Евро ремонт строй България" получила разрешение от РПУ - Сливница, за ремонт на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Според МВР това не е достатъчно за поемане на военната поръчка, защото унищожаване може да извършва само фирма, която има мощности за производство на оръжие и боеприпаси.

В края на миналата година обаче стана ясно, че Жечко Петров не само не е осъден, но е спечелил и делата, които впоследствие е завел за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. На практика той е спечелил 3 дела зa нaнeceни вpeди oт oбвинeния, apecти и cъcипaнa peпyтaция в peзyлтaт нa вoдeнoтo cpeщy нeгo нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo, което е пpoдължилo 5 гoдини, 8 мeceцa и 19 дни.

Общaтa paвнocмeтĸa пoĸaзвa, чe Πeтpoв e ocъдил пpoĸypaтypaтa пpeз 2019 г. зa 109 000 лeвa зaгyби oт нeплaтeни зaплaти, пo-ĸъcнo на 1 200 лв. зa дoпиcaнo oбвинeниe, a при пocлeдния oтĸaз нa BKC зa ĸacaциoннo пpepaзглeждaнe нa пpиcъдeнo oбeзщeтeниe oт Aдминистративен съд-Coфия oщe близo 50 000 лв., зaeднo cъc зaĸoннaтa лиxвa.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес