Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюстендил дойде в София да протестира заради вакъфските имоти

03 април 2015, 11:31 часа • 6277 прочитания

"Уважаеми съдии, пазете историята на родината си!", "Докажете, че сте европейски съд!", "Уважаеми съдии, бъдете справедливи" – с такива призиви хора от Кюстендил и Карлово се събраха на поредния протест пред Съдебната палата в София.

Днес в съдебна зала продължава спорът кой е наследник на вакъфските имоти. Делото водят един срещу друг главното мюфтийство и мюсюлманско-сунитско-халифитско изповедание с лидер Недин Генджев, БГНЕС.

Тази сутрин пред Съдебната палата дойде и кметът на Кюстендил Петър Паунов, който каза, че очаква справедливо решение на делото.

Андрей Кирилов, протестиращ от Кюстендил пък носеше плакат, призоваващ съдиите по делото да вземат правилното решение, което да защити българщината и България като цяло.

На предишното заседание на съда делото беше отложено. Съдът поиска главното мюфтийство да представи доказателства, че мюсюлманските настоятелства преди 1949 г. са били юридически лица. От изхода на този процес зависи как ще се развият делата за вакъфските имоти, водещи се в окръжните съдилища. В момента те са замразени.

Ако магистратите посочат, че Главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските настоятелства преди 1949 г., то делата за вакъфските имоти ще бъдат подновени и съдът ще трябва да се произнесе по същество. Дори и да приеме, че изповеданието на Недин Генджев е правоприемник, то съдилищата трябва отново да се произнесат по същество за вакъфските имоти.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес