Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Кокаиновият крал": Кой е Евелин Банев - Брендо?

24 юни 2024, 13:29 часа

Новината за завръщането на Eвелин Банев-Брендо и предаването му пред Софийския затвор предизвика вълна от реакции и изненада.

Реклама

Това става години след като бе обявен за национално и международно издирване, а Интерпол така и не успя да локализира къде се укрива. Припомняме, че рано тази сутрин той се завърна в столицата, а по-късно стана ясно, че кокаиновият бос влиза в затвора за срок от 6 години при първоначален строг режим. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения. 

Кой е Брендо?

Заради аферите си, свързани с трафика на наркотици от Южна Америка за Европа, той се сдобива с прозвището българския кокаинов крал. Има три присъди от три държави и миналото му тръгва също като спортист по борба.

Роден е в Тополовград и скоро ще навърши 60 г., а името му нашумява през 2007 г., когато заедно със съпругата си Десислава и още двама е обявен за общодържавно издирване по обвинение за пране на над 2 млн. евро. Две години по-късно обвинителният акт срещу сочения за бивш съдружник на убития през 2006 г. Иван Тодоров-Доктора Брендо е внесен в Софийския градски съд. Подсъдим е по две обвинения - първото е за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто - за участие в организирана престъпна група.

Още: Проверяват как Евелин Банев-Бредно е влязъл в България

През пролетта на 2011 г. враговете му организират атентат, но Брендо оцелява и се спасява само с огнестрелна рана в ръката. 

Евелин Банев бе задържан в България през 2012 г. В началото на 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7,5 г. за участие в организирана престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, както и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити от наркотрафик. На 17 март 2017 г. обаче Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 г. затвор, която по-късно бе потвърдена от Върховния касационен съд, припомня "Offnews".

Докато течеше процесът му в България, той бе предаден на италианските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък бе постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев бе временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България, и така успя да изчезне и да се потопи надълбоко.

Снимка: БГНЕС, архив

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 г. затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно бе потвърдена от третата инстанция.

Междувременно през 2016 г. българинът получи 14 г. затвор от съд в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10,5 г.

Брендо и Украйна

Преди три години Банев бе заловен в Украйна. За последно името му бе споменато в медиите в края на 2020 г. Тогава офисът на главния прокурор на Швейцария обяви края на 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени.

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов казва за него: "Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност".

Още: Бившата балдъза на Брендо - Десислава Дишлиева, осъди прокуратурата за 21 000 лв.

Цветанов даде разяснения за биографията на Брендо - той е трябвало да бъде задържан още през 2008 г. по аферата "Кокаинови крале" в Италия, но къртица в редиците на полицията го предупреждава и осуетява ареста му.

"През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в "Евроджъст" в Хага, споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на "Евроджъст" и за мащабна международна операция", разказа Цветанов.

Така и не става ясно кой е предупредил Банев, а разследването срещу него завършва без резултат. Акцията по "Кокаинови крале" е подновена през 2012 г. Същата година е задържан в Италия. Докато е затвора в Милано е отвлечена дъщеря му Лара. Преди 11 г. маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище. След 47 дни пленничество 10-годишната тогава Лара е върнато. Най-вероятно срещу откуп.

За бизнеса на Брендо се носят легенди. Преди време в медиите се появиха твърдения, че каналите на Банев са овладени от Маджо и партньорите му. Твърди се, че става дума за милиарди от мрежа за марихуана за пазара в Украйна и трафик на наркотици в България, Турция и Румъния.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес