Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издирва се молдовец за кражбите от банкомати в София и Пловдив

11 юли 2018, 18:16 часа

Двама молдовци на възраст 25-26 години са обрали банкомата в Пловдив и са опитали да взривят ден по-рано такъв в квартал Люлин, София.

Реклама

Единият е арестуван за 72 часа,а другият е избягал. Според МВР, той най-вероятно вече е напуснал страната.

На брифинг в Пловдив главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-районният прокурор Румяна Зайкова-Калеева съобщиха подробности за случая, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

И двамата са влезли като туристи, без да привличат вниманието на граничните власти, въпреки че единият е с досие.

От банкомата в Пловдив са откраднати 215 000 лева. 88 хиляди са открити в чейндж бюро със следи от обгаряне. Останалите все още не са намерени - може част от тях да са изгорели при взрива.

И в София, и в Пловдив молдовците са използвали крадени регистрационни номера от паркирани наблизо автомобили. Взривът в Пловдив най-вероятно е предизвикан от пропан-бутан.

Видеонаблюдение е помогнало за тяхното задържане, колата е била оставена в Бургас няколко дни, а полицията е следила кой ще дойде да я прибере. Дошъл един от похитителите заедно с жена, също молдовка, които са закарали колата в автомивка. Преди да бъдат заличени следите от престъплението, мъжът е бил задържан и, според прокуратурата, са открити неоспорими доказателства.

Жената не е задържана, според разследващите, тя е била с молдовците, но не е участвала в престъпленията.

Това не е първият обир на банкомат, извършван от молдовци, стана ясно днес. Преди няколко години в пловдивското село Ръжево Конаре бе обран един и пак престъплението бе извършено от молдовци. Според властите обаче двете групи нямат общо помежду си.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес