Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хванаха хероин за 70 милиона лева на пристанище Бургас

12 август 2024, 17:23 часа • 609 прочитания

436 килограма хероин в 434 пакета за около 70 милиона лева са открити на пристанището в Бургас. "На този етап няма задържани и няма установени лица съпричастни към престъплението, което е трансгранично", заяви окръжният прокурор Георги Чинев на брифинг. 

"В края на юли на едно от пристанищата в Бургас по море пристигна товарно ремарке с казахстанска регистрация по направление Киргизстан - Батуми - Бургас - Александруполис - Гърция. По документи е превозвало 4 машини за полагане на кабели. След необичайно дълъг престой пристигна литовски влекач с казахстански шофьор, който образува товарна композиция с направление Александруполис - Гърция", допълни Иван Соколов, началник сектор "Борба с наркотрафика" в Митница Бургас. 

По думите му при рентгеновия контрол са открити редица рискови зони по конструкцията на товара. Хероинът е открит на 9 август. Още: Вътрешният министър: Спряхме рекордно количество наркотик (СНИМКИ )

"При отварянето на камиона и разтоварването на машините - неравномерни слоеве боя, нови заварки, необичайно ниска плътност за метални конструкции. След пробивания се появи наличието на кафяво прахообразно вещество - след полеви тестове даде индикации за хероин. Явно в металните конструкции имаше тайници от затворен тип и се направиха разрези по конструкцията", добави Иван Соколов.

Във всяка една от носещите греди са установени плексигласови кутии с пакети с хероин.

"Имаше немалко и празни тайници по конструкцията на машините, общият обем на едно зареждане щеше да бъде над 700 килограма", уточни Иван Соколов. Още: Голям удар в контрабандата на наркотици: Задържаха 402 кг хероин за над 16 млн. лв.

"Касае се за особено тежък случай при особено големи размери. Целта не е била количеството да остане, а да премине през България и да продължи към Гърция. На този етап конкретно физическо лице, което е съпричастно към извършената контрабанда в края на юли, няма. Извършено е престърсване и изземване на целия товар. Наказанието предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода глоба от 200 000 до 300 000 лева и санкция, насочена към имуществото не дееца. Полуремаркето пристига в България с ферибот от Грузия, но това не е първоначалното мяасто, от което е тръгнала пратката. Товарът е минал през територията на няколко държави", каза още наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес