Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото за побоя над медиците в "Овча купел" продължава

10 декември 2014, 07:12 часа • 11213 прочитания

Днес, 10 декември, Софийски районен съд (СРС) ще гледа делото за побоя над екипа на "Спешна помощ" в столичния квартал "Овча купел" срещу Ленко Панов. Той ще отговаря пред съда за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди.

По предложение на Софийска районна прокуратура (СРП) делото ще се разгледа по чл. 78 "А" от НК. Така, ако Панов бъде осъден, ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще получи административно наказание - глоба в размер от 1000 до 5000 лева.

На първото заседание по делото април тази година адвокатите поискаха да бъдат разпитани свидетели, сред които и медицинската сестра, която е пострадала при побоя. Самият Ленко Панов се държа грубо на излизане от съдебната зала. Той прикриваше лицето си и блъсна един от операторите, докато минаваше, припомня БГНЕС.

Според обвинението на 25 май 2013 г. около 00.30 часа, от ул. "Босилек" 1, е извикан екип на спешна медицинска помощ, за да помогне на жена в безпомощно състояние. Шофьорът на линейката, лекарят и медицинската сестра пристигнали на адреса в 01.10 часа. Близките на жената решили, че екипът е закъснял. Единият от тях е бил и Ленко Панов. След като преценили, че екипът закъснял, Панов се приближил до сестрата, съборил я на земята, ударил я с юмрук по главата и започнал да я рита. От държавното обвинение казват, че така той ѝ е причинил "временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Това е лека телесна повреда.

За нападението над медицински екип на Спешна помощ в столицата първоначално бяха задържани петима мъже и една жена. Стана ясно, че лекарският екип не е провокирал по никакъв начин нападателите. Единият от пострадалите доктор Красимир Йорданов каза тогава, че в момента, в който слизали от линейката, ги посрещнала тълпа "от 20 разгневени пияни, дрогирани мъже, една жена". "Аз слизам от линейката, за да си взема чантите, за да мога да прегледам момичето. В момента, в който слизам, жената хвана сестрата за косата, издърпа я от линейката, удари я в земята и започнаха 6-7-8 или 10 пияни мъже да я налагат с шутове и с юмруци. Причината - че съм пристигнал точно за 5 минути. Пияна тълпа няма угодия! Ние сме трима, те са 20", разказа преди година лекарят. По повод инцидента заместник-министърът на здравеопазването тогава д-р Мирослав Ненков каза: "Това не са нападатели, това са терористи".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес