Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото САПАРД дерайлира за втори път

26 февруари 2014, 12:21 часа • 13672 прочитания

Мегаделото САПАРД не успя „да потегли” и от втори опит. То трябваше да се гледа в Специализирания наказателен съд и касае източването на 7,5 млн. евро по програмата САПАРД.

Причината и сега да няма старт на делото е, че две от обвиняемите лица – Анна Хаджииванова и Лазарина Георгиева, не са получили обвинителните си актове. С други думи официално те не са уведомени, че са обвиняеми.

Длъжностните лица се опитаха да замажат гафа, като дадоха актовете директно в съдебната зала, но по закон обвиняемите трябва да се запознаят с тях не по-късно от седем дни преди старта на процеса, припомня Mediapool.

Провалът поразително напомня за първия фалстарт. Тогава главният обвиняем Марио Николов и адвокатът му Менко Менков, който е защитник и на Цветан Цветанов по делата, водени срещу бившия вицепремиер, бяха нередовно призовани.

Подсъдими по делото за източване на европейски средства от САПАРД са Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Иван Иванов, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева и Валентин Ангелов.

Историята

Делото САПАРД се превърна в истинска сага и е една от причините за негативните оценки на Европейската комисия относно реформата в съдебната система и борбата с корупцията в България. За подправяне на документи, с които е станало източването на парите, Марио Николов беше осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

Последва обрат - Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна това дело във фаза досъдебно производство заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт, припомня "Правен свят".

След това фиаско претърпя и делото за пране на пари, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков. Той, според обвинението, е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на пари на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.

Стойков беше оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, съпругата му Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими. В края на декември миналата година прокуратурата отново внесе обвиненията, този път пред Специализирания наказателен съд.

Доста поучителен факт е, че всъщност делото САПАРД се води както в България, така и в Германия. Причината е, че препирането е ставало с участие и на германски граждани. В Бавария обаче те отдавна получиха ефективни присъди.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес