Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ал. Йорданов за трагедията с гимнастичката: Някой е виновен, но всичко ще се замаже

14 юни 2016, 20:46 часа • 11607 прочитания

Часове след като се разбра, че гимнастичката от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Стоянова е паднала от 6-я етаж Александър Йорданов публикува следното в своя Facebook профил:

"Световната шампионка в многобоя от първенството в Измир през 2014 г. Цветелина Стоянова, според официалната информация, е "паднала от 6-я етаж на блок 319 в кв. Надежда." Каква е обаче неофициалната информация? Тя е свързана с това, което българските спортни клубове, включително и национални отбори, така и не научиха: да ползват психолози.

Истината е, че Цветелина е била отстранена от отбора, който рано тази сутрин е отлетял за израелския град Холон, където се открива поредното Европейско първенство. Обяснението за това действие на ръководството е "страхова невроза". С други думи момичето се било страхувало от грешка в изпълнението. По-вероятно е, че става дума за треньорско решение продиктувано от "неотговорни фактори".

Естествено е едно дете да приеме отстраняването си от националния отбор като драма, като трагедия. В тази възраст децата са изключително лабилни, чувствителни към неправдата. И следва жестоката реакция – опит за самоубийство. Но толкова ли е трудно и невъзможно в един национален отбор да има психолог, който предварително да общува със състезателките, да познава тяхната психика, проблеми? Не е трудно, не е скъпо. Иска се акъл. Не знам, каква невроза ще изпитат сега останалите състезателки от ансамбъла. Но е сигурно, че ще я има. И в този случай някой е виновен. Но всичко ще се замаже, ще се скрие. Дано това талантливо българско дете оживее! Дано Господ го запази!"

По последна информация световната шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Стоянова се намира в Централна реанимация на „Пирогов” . Тя е претърпяла операция и състоянието й е много тежко. "21-годишното момиче беше докарано този следобед от екип на Спешна помощ.

В противошокова зала на „Пирогов” дежурният екип констатира, че пациентката е с т.нар. „политравма”, т.е. засегната е повече от една анатомична област. В нейния случай се касае за гръдния кош, корема и прешлените. Един от най-добрите екипи я оперира по спешност заради роптура на далака (разкъсване), която причинява голям кръвоизлив. Състоянието му е много тежко”, съобщи Мария Пойразова от „Пирогов”.

В момента Цветелина е в реанимация, след като няколко часа лекарите се бориха за живота ѝ. Сутринта, преди инцидента, отборът ни по художествена гимнастика замина за европейското първенство в Израел. 21-годишната красавица и любимка на феновете, е приета в шокова зала в Пирогов днес около 14.00 ч. на обяд в изключително тежко състояние с политравма.

Неофициалната информация е, че при Стоянова се е отключила "страхова невроза". В блок 319 в кв. Надежда, съседите на Цвети са шокирани, предаде БНТ.

От години с ансамбъла работи спортния психолог Татяна Янчева. Сутринта отборът замина за европейското първенство в Израел, а на мястото на Стоянова ще играе резервата Любомира Казанова. На летището старши-треньорът Ина Ананиева беше лаконична. "Цветелина Стоянова има здравословен проблем, който се задълбочи след Световната купа в Испания и затова няма да може да вземе участие на това европейско първенство", каза Казанова.

Цветелина Стоянова е гимнастичка на Клуб "Илиана". Влезе в националния ансамбъл след олимпийските игри в Лондон през 2012 година, има световна и европейска титла с този състав от 2014-та. Преди дни участва на Световната Купа в Испания, където отборът спечели два сребърни медала от финалите на уредите, но допуснаха грешка в квалификациите и останаха четвърти в многобоя.

Състоянието на гимнастичката се е отключило именно след това състезание. В интервю за БНТ преди два месеца момичетата бяха категорични, че след олимпийските игри в Рио ще се оттеглят. Всички заедно.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес