Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

24 април 2024, 11:06 часа
Реклама

За първи път от пет месеца „Вояджър 1“ предава разбираеми данни за състоянието на своите бордови инженерни системи обратно към нашата планета, съобщава Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в понеделник (22 април). Инженерите обаче все още не са коригирали софтуера, който позволява на космическия кораб да връща научни данни.

„Вояджър 1“ кръстосва през междузвездното пространство на приблизително 15 милиарда мили (24 милиарда километра) от Земята, което означава, че екипите за контрол на мисията трябва да чакат 22,5 часа, за да достигнат командите им до космическия кораб и още 22,5 часа за отговор. „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“, която продължава да работи нормално след 2-седмично спиране на тока миналата година, са изстреляни преди почти 47 години и са най-отдалечените съществуващи обекти, създавани от човека.

Още: "Вояджър 2" стана вторият най-отдалечен от Земята космически кораб

Първите сигнали за нередност

Инженерите за първи път забелязаха нещо нередно с космическия кораб на 14 ноември 2023 г., когато изведнъж започна да предава безсмислен поток от единици и нули вместо обичайните научни и инженерни данни. Управляващите мисията обаче казват, че космическият кораб все още получава техните команди, което показва, че жизненоважните му системи работят нормално.

Оказа се, че виновникът е повреден чип, който е отговорен за съхраняването на паметта на системата и за част от софтуерния код. Не е ясно каква е причината за повредата. Тъй като няма как той да бъде поправен, екипът решава да запази засегнатия код от чипа на друго място в паметта на системата.

Инженерите записват тези модификации на 18 април. Два дни по-късно получават отговор от „Вояджър 1“, показващ, че работи. За първи път от пет месеца съобщението на сондата съдържа четими данни, което предизвиква празненства в лабораторията в Южна Калифорния. 

Още: "Вояджър 2" получи втори живот: НАСА удължи живота на легендарната сонда

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес