Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайската космическа станция падна в Тихия океан

02 април 2018, 05:55 часа

Китайската космическа станция "Тянгун 1" не застраши никого и в крайна сметка изгоря над южната част на Тихия океан, без да причини щети при падането си, предаде Агенция "Фокус", цитирайки AFP.

Реклама

По данни на Китайската космическа служба по-голямата част от орбиталната станция е изгоряла при навлизането в земната атмосфера, а неизгорелите фрагменти са паднали в ненаселен район в южната част на Тихия океан без да причинят каквито и да е било щети. До последно се е очаквало неизгорели части да паднат при бразилското атлантическо крайбрежие, близо до Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Припомняме, че според различни данни се очакваше части от космическия апарат да паднат в Европа, като имаше информация, че е възможно да "акостират" в Гърция, Испания или Италия. Говореше се и за шанс части от станцията да паднат и в България, но не повече от 0,01%. Военният министър Красимир Каракачанов обаче изрично предупреди, че ако парчета от станцията се приземят в България, не трябва да се пипат с голи ръце от цивилно население. Появиха се и данни, че е възможно станцията да падне в Сомалия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес