Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Бедни души“. Животът на Марс ще промени човешкото тяло завинаги

23 септември 2024, 08:00 часа • 674 прочитания

Хората, които в бъдеще ще живеят на Марс, ще претърпят драстични физически промени и дори може да се развият в нов подвид, казва експерт пред The ​​Sun.

Кайл Загродски, основател на компанията OsteoStrong, специализирана в здравето на костите, обяснява, че марсианската среда може да превърне хората в призрачни версии на техните „братовчеди земляни“.

Първоначално астронавтите, пътуващи до Марс, ще се чувстват доста добре, казва Загродски, тъй като по-ниското ниво на гравитация облекчава тежестта върху костите и ставите.

„Новодошлите ще имат огромно физическо предимство в краткосрочен план“, посочва той, преди мрачно да заяви: „Докато костите и мускулите им не се регулират“.

Бъдещите обитатели на Марс ще станат нов вид хора, казва астрофизик

Животът в гравитацията на Марс – около 38% от земната гравитация – за продължителни периоди се очаква да има значителни ефекти върху човешкото тяло.

Оптимистичните оценки от проучване на Станфорд от 2020 г. показват, че астронавтите на тригодишна мисия до Марс и обратно ще загубят една трета от костната си плътност. Около половината от тях може да развият остеопороза.

„За новите посетители удължаването на гръбначния стълб вероятно ще бъде първата забележима промяна“, продължава Загродски.

„Освен промяна в разпределението на мазнините, която може да изглежда все по-странна с течение на времето, вероятно няма да видим значителни външни физически промени при възрастни, които ще посетят Марс за кратки периоди от време.“

Грандиозните планове за колонизиране на Марс объркват хора като Загродски, който е дълбоко несигурен как хората ще „оцелеят“ в суровата среда. Но ако визията на Илон Мъск за бъдещето се реализира, хората може да живеят на Марс за неопределено време в не толкова далечното бъдеще.

Илон Мъск няма да стигне жив до Марс, твърди учен от НАСА

Ексцентричният милиардер и мозъкът зад SpaceX иска да отведе хората на Марс за по-малко от 10 години и да построи там град за две десетилетия.

„Новите поколения, родени на Марс, вероятно ще изглеждат и много по-различно от своите земни братовчеди“, отбелязва Загродски.

Запитан как може да изглежда това ново поколение хора, Загродски коментира: „Промените в разпределението на мазнините, подпухването на лицата вероятно ще бъдат първите промени, които ще видим. Едно ново поколение, израснало от раждането си, би изглеждало много по-различно, особено след пубертета.

Без въздействието на гравитацията на Земята бих очаквал, че хората ще бъдат значително по-слаби като цяло: развитието на костите, мускулите и сърдечносъдовата система ще бъде силно възпрепятствано.“

Хората, родени на Марс, биха имали не само по-кръгли лица, но и по-дълги гръбначни стълбове и крайници. Те вероятно също ще бъдат хронично бледи поради изкривено сърдечносъдово развитие.

„На Земята се случват значителни адаптации през ранните години на растеж и през пубертета“, обяснява Загродски.

„Бих очаквал, че без въздействието на гравитацията на Земята хората ще бъдат значително по-слаби като цяло: развитието на костите, мускулите и сърдечносъдовата система ще бъде значително възпрепятствано.

Марсианските хора биха били много по-слаби от своите земни братовчеди и ще се борят с последствията от космическата радиация и нарушените нива на кръвната захар.

Американски астронавт нарече идеята за колонизиране на Марс "ужасна"

„Мускулите се използват за нещо повече от сила“, продължава Загродски. Те също така съдържат инсулинови рецептори, които са критични за регулиране на нивата на кръвната захар. Слабите, недостатъчно развити мускули вероятно ще имат по-малко инсулинови рецептори и бих си представил, че диабет тип 2 ще бъде един от многото сериозни проблеми, с които жителите на Марс ще се сблъскат.“

Как Марс може да промени хората за 5, 10 и 50 години

Ето как Загродски смята, че хората биха могли да се развият в продължение на пет, 10 и 50 години на Марс:

5 години

Загуба на мускули и кости: Дори при упражнения мускулите и костите биха отслабнали поради намаления стрес върху тях. Астронавтите на Международната космическа станция (МКС) изпитват подобни ефекти в условията на микрогравитация. На Марс това може да е по-малко тежко, отколкото в Космоса, но значителна мускулна атрофия и загуба на костна плътност все пак ще се появят.

Сърдечносъдова система: Сърцето може да отслабне, защото не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръв при по-ниска гравитация. Кръвообращението може да е по-малко ефективно и може да има промени в обема и разпределението на кръвта.

Равновесие и координация: Хората може да изпитат промени в чувството си за равновесие и координация, тъй като вътрешното им ухо, което помага за равновесието, се приспособява към по-ниската гравитация.

10 години

Адаптиране на мускулно-скелетната система: С течение на времето човешкото тяло може частично да се адаптира, като мускулите и костите се стабилизират на ново, по-ниско ниво на маса и плътност. Завръщането на Земята обаче може да представлява значителни предизвикателства, тъй като тялото ще се бори да се справи с по-силната гравитация на Земята.

Промени във формата на тялото: При продължителен престой тялото може да претърпи структурни промени, като удължен гръбначен стълб или промени в начина, по който се разпределят мазнините, тъй като гравитацията влияе по различен начин на стойката и механиката на тялото.

Психологически ефекти: Постоянното усещане за по-леко тяло и различна динамика на движение може да промени пространственото осъзнаване. Може да има и психологически ефекти поради изолацията и затварянето на Марс, което може да повлияе на психичното здраве и поведение.

50 години

Генетични и епигенетични промени: В продължение на няколко поколения хората, родени на Марс, може да развият адаптации към ниската гравитация. Вероятно ще има потенциал за генетични мутации или епигенетични промени. Това може да доведе до популация с различни физически черти, като по-дълги крайници или по-малко плътни кости.

Потенциал за нов човешки вид: Ако хората живеят на Марс в продължение на няколко поколения, възможно е да се появи отделен „марсиански“ човешки вариант, адаптиран към условията на Марс. Тези промени могат да направят предизвикателство за тях посещението или живота на Земята.

Астрономи разказаха какво ще се случи с човешкото тяло, ако живее на Марс

Дългосрочни здравословни проблеми: Хроничното излагане на ниска гравитация може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми, включително отслабена сърдечносъдова система, потенциални промени в имунната система и повишена уязвимост към определени заболявания поради отслабени мускули и кости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес