Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Астрономи обясниха как се образуват гигантски странни радиокръгове

10 януари 2024, 07:50 часа • 3132 прочитания

„Странните радиокръгове“ са необичайни космически обекти, открити преди четири години. Екип от изследователи за първи път е изучил един от тях в оптичния диапазон и е моделирал вероятната история на неговото формиране.

През 2019 г. радиоинтерферометърът ASKAP откри необичайни космически обекти в радиодиапазона – гигантски тъмни пръстени с диаметър няколкостотин килопарсека (около милион светлинни години). За сравнение: диаметърът на нашата галактика Млечен път е приблизително 30 килопарсека (около 105 хиляди светлинни години).

Необичайните структури първоначално били взети за грешка в наблюдението на новия инструмент, но скоро в архивираните данни на радиотелескопа GMRT бил открит още един „странен радиокръг“ (odd radio circle). Именно този ORC 4, единственият открит в Северното небесно полукълбо, станал обект на новото изследване. Международна група от учени, изучаващи галактики с изблици на звездообразуване, смята, че кръговете са едно от последствията от изблиците.

ОЩЕ: Студена кваркова: В центъра на неутронните звезди има странна форма на материя

„Тези галактики са много интересни. Те се появяват в резултат на сблъсъка на две големи галактики. В процеса на такова сливане газът се компресира в малък регион, което провокира изблик на звездообразуване. Масивните звезди изгарят бързо и когато умират, изхвърлят газовата си обвивка“, обяснява ръководителят на изследването Алисън Койл, професор по астрономия и астрофизика в Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ).

Когато голям брой свръхнови експлодират наблизо, „газовият вятър“ достига такъв мащаб и скорост (до две хиляди километра в секунда), че започва да ускорява газа на самата галактика. Точно така, според една от хипотезите, се формират „странните радиокръгове“.

Сред другите хипотези са сливане на свръхмасивни черни дупки, планетарни мъглявини и галактики с необичайни структури. Но само въз основа на радиоданни е невъзможно да се потвърди или опровергае някоя от версиите. Поради това екипът на Койл наблюдавал ORC 4 в оптичния диапазон, използвайки спектрограф в обсерваторията Кек на Хаваите.

Така учените видели огромно количество нагрят и компресиран газ – много повече, отколкото се намира в средностатистическа галактика. Особеностите били обяснени с с помощта на компютърно моделиране. Резултатите от работата са публикувани в списание Nature.

Оказва се, че „странните радиокръгове“ се формират от взаимодействието на два ключови фактора: масивен поток от газ, излитащ от галактиката, и ниска плътност на газа в околността.

След това, след взрива на свръхнова, когато „вятърът“ затихне, горещият газ продължава да лети във всички посоки. Разреденият газ в околността не може да го спре. Така се формира въпросният радиокръг. В този случай по-хладният газ започва да „пада“ в галактиката на обратна ударна вълна, която се вижда в спектрални наблюдения.

ОЩЕ: Малкият Магеланов облак се състои поне от две галактики

Повечето от звездите в ORC 4 са на приблизително шест милиарда години според наблюденията. Избликът на звездообразуване е приключил преди около милиард години. Компютърното моделиране, което покривало 750 млн. години, е показало, че „вятърът“ е спрял 200 милиона години след изблиците.

Авторите на изследването отбелязват, че въпреки че „странните радиокръгове“ са доста редки, тяхното изследване ще помогне да се разбере еволюцията на масивните галактики.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес