Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският строителен лидер „Главболгарстрой“ стъпва в глобалния форум за устойчиво развитие на ООН

29 август 2024, 14:18 часа • 630 прочитания

Главболгарстрой обяви присъединяването си към Глобалния договор на ООН и Българската мрежа на инициативата, като по този начин утвърждава дългогодишния си ангажимент към устойчиво развитие и социална отговорност. С включването си в най-големия световен форум за устойчиво развитие, компанията демонстрира своята отдаденост на прозрачността и въвеждането на отговорни бизнес практики в строителния процес.

Тази стъпка подчертава непрекъснатия стремеж на строителния холдинг към усъвършенстване на управленските практики, с акцент върху икономическия растеж, високото качество и прилагането на международни екологични, социални и етични стандарти. Част от тези усилия включват строгата инвестиционна програма за модернизация на строителната механизация и оборудване, целяща намаляване на екологичния отпечатък и повишаване на сигурността на работното място. Компанията също така се стреми да увеличи използването на електрическа енергия от възобновяеми източници и да намали количеството на потребяваната вода чрез ефективни методи за повторна употреба.

В рамките на срещата, проведена по повод присъединяването, Калин Пешов, председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг, и Димитър Цоцорков, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор, изложиха конкретни цели за насърчаване на отговорно корпоративно поведение. Сред обсъжданите теми бе създаването на дългосрочна стойност както за бизнеса, така и за обществото, както и разширяване обхвата на устойчивите практики и социалната отговорност на бизнеса чрез ангажиране на предприятията във веригата на доставки.

Главболгарстрой също така обяви своя ангажимент към създаването на ефективна мрежа от партньорства, която да адресира съвременните предизвикателства пред сектора и да утвърди България като водеща страна в строителните иновации.

Още: "Главболгарстрой“ стартира строителството на 24-етажна иновативна сграда в София

За Българската Мрежа и Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН обединява компании, неправителствени организации и образователни институции и от основаването си през от 2011г. е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото Развитие. Професионалната експертиза на Мрежата е градена повече от десетилетие в рамките на най-голямия световен форум за устойчивост, дефинирал понятието ESG – Глобалния Договор на ООН.

Глобалният договор на ООН от своя страна е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост, която има повече от 23,000 членове в над 160 държави. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданското общество. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията. Седемнадесетте конкретни Цели за устойчиво развитие на ООН (ЦУР) са световна инициатива, насочена към решаване на глобални проблеми като бедност, глад, неравенство, изменение на климата и други. Тези цели  се стремят да постигнат баланс между икономически растеж, социално благополучие и опазване на околната среда, за да подобрят качеството на живот по целия свят и да запазят планетата за бъдещите поколения.

Още: Главболгарстрой в партньорство с едни от най-големите световни компании подписаха договор за изграждането на Вертикалния газов коридор

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес