Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прищявка или необходимост е съдомиялната

01 април 2022, 20:15 часа

Съдомиялната е безспорно едно голямо удобство за всяка домакиня.  За едни тя е просто прищявка, защото много държат на външния си вид и не могат да допуснат кожата на ръцете им да се захаби от водата и препарата за миене, или да развалят маникюра си. За други тя е необходимост - особено за големите семейства с повече от 2 деца или за тези, които често събират близки или приятели на гости. 

Предимства и недостатъци на съдомиялната

Но какви са предимствата и недостатъците на съдомиялната в домакинството?

Предимства

Съдомиялната е много удобна, защото освен, че пести време е и много икономична. Тя изразходва много по-малко вода, за миенето на съдовете и приборите, отколкото, ако трябва да ги миете на ръка, защото се използва и повече препарат за съдове и е необходима повече вода.

Съдомиялната пести и от така ценното ни време - докато тя мие съдовете, вие можете да свършите нещо друго, като например да сготвите, да пуснте пералнята, да изчистите и т.н.

10 неща, които никога не бива да миете в съдомиялна

Недостатъци

Сред недостатъците на съдомиялната е това, че тя заема много място. В голяма част от жилищата кухнята е проектирана твърде малка, за да може да се остави повече пространство за дневната и спалнята. И ако в него няма мокро помещение, то първо трябва да подсигурите място за нея и едва тогава да пристъпите към закупуването й.

Финансовата част също е сред недостатъците, защото хубавите съдомиялни са скъпи. Скъпи са и техните консумативи. Някои от тях трябва да се подменят от време на време, а скъпа е и самата поддръжка. Това спира много семейства да улеснят живота си, като си купят съдомиялна, защото излишните разходи или взимането на заем за нея, биха натоварили доста семейния бюджет. В този случай, за да запазим кожата на ръцете и маникюра си можем да използваме ръкавици, когато мием чинии.

Проблеми с енергоснабдяването има много често в малките населени места, където тока няма достатъчно мощност, но много често това се случва и в големите градове, в които поради застрояването има аварии, при които тока спира за неопределено време. В този случай каквито и модерни електроуреди да имате у дома, включително и съдомиялна, то пак ще трябва да прибегнете до стандартното миене на чинии или пране. А ако нямате и топла вода, нещата стават още по-сложни.

Взимайки предвид тези неща е добре да се замислите и да прецените дали е необходимо да инвестирате пари, за да си купите съдомиялна.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес