Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

13 май 2024, 20:39 часа
Реклама

Почти всяка кухня е оборудвана с микровълнова фурна. За домакините това е просто спасение - можете да затоплите храната в нея и да размразите месото, а някои дори приготвят в нея ястия с много съставки. Въпреки това, след като забравят да избършат вътрешността на микровълновата печка няколко пъти, потребителите забелязват, че по вътрешните повърхности са се образували засъхнали петна и миризмата в нея не е много свежа. Невъзможно е да ги премахнете с влажна кърпа, което означава, че сега трябва да помислите как най-добре и по-бързо да почистите микровълновата фурна.

Когато започвате тази процедура, не трябва да забравяте някои правила:

·         Необходимо е да измиете сложно оборудване с минимално количество вода, в противен случай можете да повредите чувствителните към влага електронни елементи;

·         Няма нужда да използвате твърди, драскащи се гъби;

·         Агресивните химически съединения могат да повредят повърхността;

·         Преди основно почистване е по-добре да изключите устройството от захранването.

Ето няколко начина за лесно и евтино почистване на силно замърсена микровълнова фурна.

Метод 1: Почистване с пара

Тестван от много домакини, той е евтин и ефективен метод за леко замърсени стенни повърхности. Той е идеален за почистване на микровълнова фурна на потребители, чието семейство има алергии. Методът е доста прост: трябва да поставите чаша или купа с обикновена вода в микровълновата фурна. Няма да ви трябва много течност - 300-400 мл са достатъчни. След това устройството се стартира за десет до петнадесет минути на максимална мощност. Течността в съда кипи, а парите й изпълват пространството на устройството. Този ефект изпарява засъхналите петна, парчетата храна, залепнали по повърхностите, и омекотява мазните пръски.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Когато микровълновата фурна се изключи, трябва да вземете гъба и да избършете всички повърхности, след което да преминете покрай стените със суха кърпа и да избършете останалата влага и полепналите трохи. Можете да подобрите ефекта на запарване, като добавите лимонена киселина или сода към водата.

Метод 2: Използване на препарат за миене на съдове

С препарат за миене на съдове или нещо подобно можете да измиете силно замърсените повърхности на микровълновите фурни по два начина:

-           Изсипете малко гел за миене на съдове върху навлажнена кърпа и я разпенете енергично. След това нанесете разбитата пяна върху всички повърхности на печката и не я отмивайте от стените около половин час. След това използвайте влажна кърпа, за да го измиете заедно с останалата мръсотия. Препоръчително е да започнете да миете печката, докато пяната се разтвори напълно. Доста ефективен метод за почистване, ако фурната не е много замърсена;

-          Можете да използвате продукта и по други начини. Нанесете малко течност за миене на съдове върху гъба, разпенете я и я поставете в микровълновата върху въртяща се чиния. Пуснете печката на минимална мощност за половин минута. През това време изпаренията на продукта обгръщат отлаганията от мазнини и засъхнали остатъци от храна. Тук трябва да се уверите, че гъбата не започва да се топи. След като изключите печката, използвайте тази гореща пенеста кърпа, за да избършете цялата вътрешна повърхност на печката. Всички мазни петна ще се измият добре. Остава само да прокарате допълнително полувлажна кърпа по стените и уредът ще заблести!

Топ трик за почистване на микровълновата фурна само за 30 секунди без препарати

Метод 3: Използване на разтвор на сода

Отличен резултат за умерено замърсено устройство може да се получи с помощта на разтвор на сода. Механизмът е доста прост и ефективен:

-          Широк съд (можете да използвате дълбока купа или купа) се пълни с топла вода до ⅔ обем;

-          Добавете към него обикновена сода (поне три супени лъжици), разбъркайте, докато се разтвори;

-          Поставяме контейнера в корпуса и микровълновата фурна се включва на най-висока мощност за пет до десет минути;

-          След изключване печката остава със затворена врата още няколко минути;

-          След като отворите вратата, извадете контейнера и внимателно избършете всички стени със салфетка. Ако не всички петна могат да бъдат почистени от първия път, процедурата може да се повтори.

-          Ъглите и особено замърсените места се избърсват с кърпа, напоена със същия разтвор на сода.

По време на варенето изпаренията от вода и сода се образуват като конденз по стените на микровълновата фурна, разтваряйки мазни отлагания, засъхнали петна и остатъци от храна.

Содата бикарбонат е чудесен помощник за почистване на микровълновата.

Метод 4: Почистване и елиминиране на миризма с помощта на разтвор на лимонена киселина или оцет

Много домакини смятат, че неприятната миризма, която е особено забележима при загряване на храна, е една от най-неприятните прояви на микровълново замърсяване. Обикновено се появява след чести операции по размразяване на месо или риба.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес