Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо колата не бива да се загрява, ако не се кара

25 януари 2024, 11:54 часа
Реклама

Много шофьори са на мнение, че дори да не използват автомобила си, от време на време трябва да стартират двигателя. Това важи особено при студеното време, като притесненията им са, че някои някои основни системи може да излязат от строя.

Как безпроблемно да стартирате двигателя при голям студ

Автомобилни експерти обаче са на противоположно мнение. Те са категорични, че ако нямате намерения да използвате превозното средство, не е нужно да загрявате нейния двигател.

Ако не планирате дълги пътувания, не трябва да стартирате колата при минусови температури и да я загрявате напразно. Това, както и кратките пътувания, може да доведе до влошаване на свойствата на моторното масло, то ще причини неизправности на двигателя на автомобила“, категорични са механици с опит в ремонта.

Още: За какво служи съединителят в нашата кола

При загряване на автомобила, особено в студено време, се образува конденз в горните тръби на вентилационната система на картера и ако двигателят бъде изключен след кратко време, по стените на тръбите ще се образува влага. На студа тя ще се превърне в лед или ще се смеси с моторното масло, което ще влоши качеството му и ще го направи по-течно.

Веднъж попаднала в двигателя, такава емулсия ще се превърне в катализатор на проблеми с работата на агрегата, което може да доведе до основен ремонт. Ето защо, ако няма нужда да управлявате колата в близко бъдеще, по-добре е да не я загрявате, отбелязват експерти.

 

Как капачката на разширителния съд за антифриза убива двигателя

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес