Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо движението с отворени прозорци е опасно?

16 май 2024, 16:54 часа
Реклама

С настъпването на по-топло време много шофьори започват да отварят по-често прозорците на колите си, за да проветрят интериора. Експерти от автомобилната индустрия обясняват защо е опасно да шофирате кола с частично или напълно спуснати прозорци.

Eлектронните асистенти имат обратен ефект върху шофьора

Шофьорите обясняват по различни начини защо предпочитат да карат с леко отворени прозорци. Един ще каже, че това е, за да не се запотяват предното и страничните стъкла, а друг ще каже, че пести гориво, като избягва включването на климатика.

На първо място шофирането със свалени прозорци е опасно за водача и пътниците. В крайна сметка стъклото, като бариера, предотвратява проникването на опасни предмети в кабината, както по време на движение, така и в случай на сблъсък. То действа като щит, омекотявайки ударите. Не е изненадващо, че в съвременните автомобили страничните прозорци и люкове се затварят автоматично в случай на авария - това е допълнителна мярка за безопасност. В допълнение, прах, мръсотия и пясък, летящи през отворен прозорец, могат да попаднат в очите на водача, което може да причини инцидент.

Още: Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Отворените прозорци не само променят аеродинамиката, но и водят до допълнително съпротивление на въздуха. При високи скорости това може да повлияе негативно на стабилното следване на посоката на движение. Освен това, при скорост около 100 км/ч, разходът на гориво може да се увеличи с до 3%, ако прозорците са леко или напълно отворени. Не забравяйте и за шибедаха: използването му също може да увеличи разхода на гориво, макар и в по-малка степен от отворените прозорци.

Дори при леко отворени прозорци в кабината влизат вредни микрочастици от каучук, прах от спирачните накладки и изгорелите газове. Стандартният филтър на купето блокира повечето от тях, но когато прозорците са отворени, всички тези вредни вещества навлизат директно в белите дробове. Освен това по време на масовия цъфтеж на растенията в колата се натрупва и прашец, който може да предизвика алергични реакции у водача и пътниците.

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес