Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо автомобилът понякога тресе

26 септември 2024, 15:00 часа • 1059 прочитания

Тресенето на колата по време на шофиране може да бъде причинено от много причини. То не само намалява комфорта при шофиране, но може да бъде и опасно в зависимост от източника на вибрациите. Ето защо не трябва да пренебрегвате този проблем.

Автомобилни механици са категорични, че вибрациите често се причиняват от проблеми с гумите. Неравномерното износване, неправилното балансиране или механични повреди като издутини могат да доведат до удари, които водачът усеща във волана и интериора. Това е особено забележимо при високи скорости, когато върху гумите се прилагат големи сили.

Също така си струва да обърнете внимание на налягането в гумите - твърде ниското или твърде високото налягане може да причини вибрации. Неправилно напомпаните гуми също могат да предадат тресене на купето, затова се препоръчва да проверявате налягането в гумите поне веднъж месечно.

Още: Защо в колата може да мирише на бензин

Повредените дискове са друга често срещана причина за вибрации. Дори незначителна повреда, като падане в дупка, може да наруши баланса на масата и да причини треперене. Такива дефекти могат да бъдат едва забележими с просто око.

Също така, ако компоненти на окачването като амортисьори, пружини или сферични шарнири са износени или повредени, те може да не функционират правилно, причинявайки предаване на вибрации към каросерията на автомобила. Особено често треперенето при шофиране по неравни повърхности се причинява от износени амортисьори, които не могат да се справят с абсорбирането на удари от пътната настилка, причинявайки не само вибрации, но и подскачане на автомобила върху неравности.

Как да увеличите живота на спирачните дискове на автомобила

Освен това могат да възникнат вибрации поради неизправности в задвижването. Износените или повредени шарнири, валове или лагери могат да причинят вибрации, особено при ускорение. Задвижващите шарнири предават мощността от двигателя към колелата и тяхното износване нарушава работата на цялата система, което се проявява под формата на вибрации.

Не забравяйте за проблемите със спирачната система. Ако се появят вибрации при спиране, това често е свързано със спирачните дискове. С течение на времето те могат да прегреят или да се изкривят, което води до неравномерност на повърхността им. Когато накладките влязат в контакт с такъв диск, възникват вибрации, които се предават на волана. Също така си струва да проверите състоянието на спирачните накладки, тъй като неравномерното им износване може да наруши работата на системата.

Още: Какво трябва да се направи с колата преди настъпването на есента

Разклащането на автомобила на място може да се дължи на износени или повредени опори на двигателя. Тези опори гасят вибрациите, възникващи по време на работа на двигателя, но ако се повредят, вибрациите се предават на тялото. Това трептене обикновено се забелязва при празен ход или при ниски скорости, но може да се влоши по време на ускорение.

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес