Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бразилия съдят завод, произвеждащ алуминий за електромобили

28 февруари 2023, 16:41 часа • 2884 прочитания

Електрическият пикап Ford F-150 Lightning не отделя изгорели газове във въздуха и така спомага за създаването на по-здравословна среда. Добивът на алуминий, използван в тази и други електрически коли, обаче причиняват сериозни здравословни проблеми на бразилците.

Колективен иск, представляващ 11 000 души, живеещи близо до рафинерията Hydro Alunorte в Баркарена, има за цел да промени това, тъй като ще държи завода и неговите собственици отговорни за ефектите от токсичните отпадъци, които според ищците замърсяват водоснабдяването в региона.

В заведеното дело се твърди, че рафинерията, която е най-голямата в света извън Китай, оставя следи от алуминий и други метали в местната среда. Това води до развитието на различни заболявания при хората, включително рак и вродени дефекти.


Самата петролна рафинерия е собственост на норвежката компания Norsk Hydro. Разследване на Bloomberg показва казва, че нейните продукти – най-вече алуминия, се използват от Ford за производството на F-150 в заводите на американския концерн в Пенсилвания и Канада.

Подобно на много автомобилни производители, Ford се възползва от предимствата на алуминия в конструкцията на някои от своите автомобили. Този материал вече е популярен при луксозните превозни средства поради способността си да намалява общото тегло на автомобила.

Тази нужда се е увеличава с появата на електрически превозни средства с тежки батерии. В доклада се казва, че всеки F-150 Lightning съдържа 309 кг алуминий, в сравнение с около 227 кг за средния американски автомобил.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес