Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tesla се договори за спране на ценовите войни

11 юли 2023, 14:24 часа • 1179 прочитания

Tesla, BYD и повече от дузина автомобилни производители подписаха обещание да поддържат „основните социалистически ценности" и принципите на лоялната конкуренция, като по този начин сложиха край на „ценовите“ войни в Китай, съобщава Financial Times.

Безразсъдното намаляване на цените на нови модели на най-големия пазар в света с цел привличане на повече клиенти създаде проблеми не само на по-малки, но и на големите производители. В основата на ценовите войни беше именно Tesla, като това предизвика гнева не само други компании, но и на клиентите на американската марка. Те бяха недоволни, че при поръчката на кола по-рано са използвали държавната субсидия за електромобил, която изтичаше в края на 2022 г. Веднага след това Tesla намали цените на моделите си, при това доста сериозно и така тези, които вече бяха купили автомобили, решиха, че са ощетени.

Един от най-големите производители - BYD, който е сред големите конкуренти на Tesla в Китай, също е увеличил продажбите си, сваляйки драстично цените. През първите 2 месеца на годината компанията е доставила на клиентите си 5 пъти повече автомобили в сравнение с Tesla.

Сега двете компании – Tesla и BYD, както и още 14 автопроизводителя (не се уточнява кои), са се споразумели за „примирие“ и зачитане на „ключови социалистически ценности“. От Tesla обаче отказват да коментират споразумението, но не крият, че китайският пазар е сред основните приоритети на марката, тъй като на него се падат около 30% от годишните продажби.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес