Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват за картел водещи германски компании

06 юли 2016, 11:15 часа • 2269 прочитания

Антимонополният регулатор в Германия (Federal Cartel Office) е започнал разследване срещу няколко местни компании от автомобилната промишленост, които са заподозрени за нарушения при купуването на стомана. Сред тях са Volkswagen, BMW, Daimler и Bosch, съобщава Bloomberg, като се позова на представителя на регулатора – Кай Вайднер.

Той отказа да съобщи кои са разследваните компании, но от BMW, Volkswagen, Daimler, Bosch и ZF Friedrichshafen AG потвърдиха, че офисите им са били обискирани. Както и че оказват пълна подкрепа на властите при проверката на дейността им. Вайднер допълни, че има съмнения за нарушение на антимонополните правила, но засега подробности няма да бъдат давани.

Според световната асоциация на производителите на стомана за всеки автомобил се използват средно около 900 кг. Металът е предназначен за направата на шасито, каросерията, покрива, вратите, джантите и резервоара. Интересът към стоманата е огромен и компаниите, които го произвеждат в цял свят, са продали продукцията си за няколко години напред.

Агенция Bloomberg допълва, че антимонополните служби – както в Германия, така им ЕС, имат право да наложат глоби на нарушителите в размер на 10 % от годишния обем на продажби. Все пак подобна санкция се налага рядко, но във всички случаи уличените в нарушаване на правилата, ще понесат наказания.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес