Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan Qashqai 1,6 DiG-T: Бегач на дълги разстояния (тест-драйв)

02 октомври 2015, 17:43 часа • 37854 прочитания

Qashqai проправи път, по който сега вървят всички: комбиниране на 4х4 дизайн с експлоатационни разходи (и размери) на хечбек, която формула бързо се превърна в бестселър. Но все още продължават да го следват, след като Qashqai продължава да е най-продаваният кросоувър в сегмента си. Второто поколение на модела надградш над силните черти на своя легендарен предшественик, като предложи повече стил, пространство и оборудване, успоредно с по-добра икономия и по-остро управление. А сега вече и с още един нов бензинов двигател, разходът на който ме изуми.

 

Той е един от най-великите бегачи на дълги разстояния в историята на леката атлетика. В кариерата си, продължила цели 25 години, е спечелил две Олимпийски титли на 10 000 метра и четири Световни титли в дисциплината. Името му е Хайле Гебреласие и тази година, на 42, той сложи точка на своята спортна кариера. А тя е невероятна. Има четири последователни победи в маратона на Берлин и три поредни в Дубай маратон. Подобрил е 61 пъти различни етиопски национални рекорди (от 800 м до маратон) и към името си има 27 световни рекорда. Така накратко изглежда златната кариера на етиопеца, който, с помощта на спечелените пари в бягането, е построил истинска империя. Той е тръгнал от нищета, но днес е собственик на верига хотели, кина, търговски вериги и какво ли не още в родната си Етиопия. Постигнал го е сам и с много пот на челото.

Аналогията, макар да може да ви се стори малко странна, според мен приляга идеално на бегача на дълги разстояния в порфолиото на Nissan. Кариерата му не е толкова дълга – започна едва през 2007 г., като тогава Qashqai предизвика много въпроси. Основният бе: ще сработи ли формулата хечбек да бъде повдигнат по-високо, да му се придаде характерния за SUV-вете дизайн и да му се сложи 4х4. Е, днес всички ние знаем отговора.

 

А той, преведен на езика на цифрите, звучи така. За периода януари-юни 2015 г. Nissan е реализирал продажби в Европа в размер на 384 726 коли, което представлява ръст от 4,3% спрямо същия период на миналата година. По този начин японската компания изпревари досегашните азиатски лидери по продажби на Стария континент Toyota и Hyundai. Основната „вина“ за този успех се пада на бестселъра Qashqai, който вече достигна цифрата от 2,5 млн. продадени автомобила от лансирането си. Но рекордите му не спират с това.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ТЕСТОВАТА ГАЛЕРИЯ СНИМКИ НА NISSAN QASHQAI

Преди месец Nissan отпразнува ново рекордно събитие: от поточната линия на завода в Съндерланд слезе Qashqai №500 000. Постигайки този подвиг за рекордните 21 месеца, кросоувър-флагманът на Nissan се превърна в най-бързо произвежданият във Великобритания автомобил, счупил 500-хилядната граница. От лансирането си през януари 2014, от Линия 1 на завода в Съндерланд слиза по един нов Qashqai на всеки 62 секунди. Комбинацията от качество, стил и водещи в класа технологии го превръщат в най-продавания кросоувър в Европа.

 

Рекордното бягане на Qashqai явно няма да свърши скоро. Това сочи логиката. Тя ми подсказа, че новият модел ще заложи на еволюцията, след като 6-7 години преди това революционно промени тренда на цялата автомобилна промишленост. Еволюцията направи Qashqai още по-заплашителен за конкурентите му. Проблемът бе, че в сферата на задвижването липсваше голям избор. Е, сега Qashqai добавя още един двигател в порфолиото си, който е причината отново да седна зад волана и да си припомня силните и слабите черти в характера му. Но преди това – един бърз прочит на познатото.

 

Новият Qashqai е пораснал с 47 мм, по-широк е с 20 мм, височината му е снижена с 15 мм, но въпреки по-големите размери теглото е намаляло с до 40 кг. Тези промени в габаритите естествено са били направени с цел отваряне на повече пространство в интериора, което е факт. Във всяко едно направление (пространство за глава, крака и рамене) пътниците ще се възползват от по-голям простор спрямо предшественика си. Багажникът също е нараснал с 20 литра (430 л), а двата подови панела са с по две лица и могат да се повдигат или снижават, осигурявайки 16 възможни конфигурации за увеличение на товарния обем или осигуряване на изцяло равен под при сгънати задни седалки.

 

Далеч по-важното е друго: по качество на изработка и дизайн интериорът на Qashqai е направил огромен скок. Таблото вече не е с онази твърда пластмаса, а сега е изработено от мек и приятен на допир материал. На седалките, търпящи забележки в първия модел, е обърнато специално внимание чрез използването на технология от NASA при създаването им. При по-динамично шофиране обаче им липсва още малко странична опора. Водачът е изключително улеснен при достъпа до множеството системи за комфорт, удобство и безопасност, като това става чрез един универсален бутона на волана. Благодарение на интуитивен интерфейс и дисплей в приборното табло, водачът може лесно да настройва всички функции в Qashqai. Много ценен е изгледът от птичи поглед при включване на задна предавка, улесняващ още повече паркирането.

 

Красивите линии отвън не са били самоцел, а са оптимизирали аеродинамиката на модела. Тя от своя страна силно е повлияла за обезшумяването на интериора, който търпеше забележки в това направелние при оригинала. Сега обаче инженерите са се постарали да оберат колкото е възможно повече паразитни шумове в интериора и трябва да кажа, че са се справили доста добре. Дори характерният за всички японски автомобили силен шум от търкалянето на колелата, усащащ се най-силно на задните седалки, тук почти липсва. Своят принос към подобряване на аеродинамиката оставя и системата Active Grille Shutter. Решетката се затваря автоматично при скорост над 30 км/ч и се отваря, ако сензорите засекат, че двигателят се нуждае от охлаждане. Той е скрит под силно изразен преден капак, завършващ в емблематичната вече за Nissan V-моушън радиаторна решетка. Оформените като бумеранг LED фарове и задните комбинирани светлини осигуряват отличителен визуален подпис към дизайна на Qashqai през деня и нощта.

 

Силата на Qashqai се крие и в технологичния арсенал, с който е снабден. Не възнамерявам да изброявам всички системи, вградени в модела. Ще маркирам само технологията Chassis Control. Докато системата VDC коригира сериозната загуба на сцепление при по-ниски скорости, то Active Trace Control прилага специфично спирачно усилие върху всяко колело, за да коригира траекторията на Qashqai при завиване. Нещо повече, когато преминавате през вълнообразни повърхности, Active Ride Control прилага леко спирачно усилие върху отделни колела (спирайки по силата на физичните закони хода нагоре на двубуталните амортисьори), за да осигури хоризонтално положение на купето, подобрявайки комфорта за всички пътници.

 

Така стигам до голямата новост по предния капак, която е и причината отново да тествам Qashqai. Това е 1,6-литровият DiG-T бензинов двигател, който се предлага за версиите с 4х2 задвижване. На тях се пада и основното количество от общите продажби в сегмента, не че при дъжд или повече завои бих върнал 4х4. Новият турбо двигател работи с 6-степенна механична кутия (за щастие, защото CVT-то трудно го преглъщам). На хартия 163-те конски сили и 240 Нм въртящ момент звучат много добре. Но в действителност мощността не се усеща. По-големият проблем е, че на агрегата му липсва еластичност. Въртящият момент е на разположение между 2000-4000 об/мин, което предполага именно това – еластичност, но не. Налага се постоянна работа със скоростния лост, за да държиш двигателя в подходящия оборотен режим. Това ме изненада, неприятно, турбо дупката - също. Но далеч по-голяма бе изненадата ми, предвид и казаното сега, от разхода на гориво. Ще се изразя още по-убедително: не бях изненадан, а направо поразен. Параметрите и честата смяна на предавките предполагат голям разход. Нещо повече, автомобилът не е особено лек (1365-1483 кг), а с мен бяха още съпругата и детето ми, плюс малко багаж. И сега най-голямата изненада: това е автомобилът, с който за пръв път постигнах среден разход, отговарящ на заводския параметър! А той е 5,8 л/100 км (със 17-цолови джанти). Да, карал съм доста внимателно и сравнително бавно, защото 4-те почивни дни около 22 септември бяха изкарали огромен брой коли на пътя, знаете. Маршрутът до Банско и обратно бе минат в голяма степен в колана, без да се правя на мъж и да изпреварвам в нея. В тези условия борд компютърът показваше 5,4 л/100 км! Това е разход на дизелов двигател. На магистралата стигна до около 6,0 л/100 км, но също отличен параметър при изброените по-горе условия. Всичко това не го очаквах и трябва да призная, че ме изуми. Да, нееластичен е, но разход, аналогичен с дизелов двигател, е достоен за адмирации. Няма да забравя и още нещо: Qashqai подлежи на данъчно облекчение заради N1 хомологацията, а това го прави много ценово конкурентен. Гебреласие прекрати кариерата си, но този бегач на дълги разстояния ще властва още дълго време по пътищата.

 

Технически характеристики: Nissan Qashqai 1,6 DiG-T 4x2

Размери

Дължина, мм: 4377

Широчина, мм: 1806

Височина, мм: 1590

Колесна база, мм: 2646

Маса, кг: 1365-1483

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 163 при 5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 2000-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,9

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 134

Базова цена, лв. с ДДС: 37 590 (за версия 1,2 DiG-T 4x2)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 41 590

КОНКУРЕНТ

Mazda CX-5 2,0i 4x2

Размери

Дължина, мм: 4555

Широчина, мм: 1840

Височина, мм: 1710

Колесна база, мм: 2700

Маса, кг: 1315

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 165 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 210 при 4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 197

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 44 980

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес