Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes ще развива своите коли като смартфони

26 август 2024, 16:34 часа • 910 прочитания

Приходите на за Mercedes-Benz от софтуерни продукти вече надхвърлят един милиард евро и това ясно мотивира компанията за по-нататъшно развитие в тази посока. Германският производител планира да увеличи приходите, като създаде собствена софтуерна платформа, която ще му позволи да генерира приходи дори от автомобили, които вече са на пътя. В центъра на този процес е изкуствен интелект (AI) и операционната система MB.OS.

Mercedes показа революционна операционна система (ВИДЕО)

Колата все повече се превръща в едно от устройствата, наред с телефона и таблета. Като част от концепцията за „интернет на нещата“, функционалността на автомобилната електроника нараства бързо. Автомобилите стават все по-интелигентни, предлагат мултимедийни възможности, сравними с модерните смартфони, като същевременно осигуряват комфорт и безопасност по време на шофиране. Разработването и производството на такава електроника вече се превърна в цяла индустрия.

Снимка: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz генерира почти милиард евро приходи от софтуер през 2022 г. чрез услуги като навигация и онлайн актуализации на карти. Но това е само началото - с въвеждането на MB.OS, от 2025 г., функциите на автомобила могат да се актуализират чрез Mercedes me Store по всяко време през целия жизнен цикъл на автомобила. Mercedes очаква приходите от софтуер да нараснат до 10 милиарда евро до края на десетилетието.

Още: Китайски технологии ще помагат на Mercedes-Benz да изпревари конкурентите

Има два основни подхода сред производителите на автомобили, когато става въпрос за електроника: използване на отворени платформи или разработване на собствен софтуер. Mercedes работи върху създаването на собствена платформа вече няколко години, като до 2025 г. този процес ще приключи. MB.OS или Mercedes-Benz Operating System е собствената операционна система на компанията, която ще осигури едно решение за всички функции на автомобила.

Снимка: Mercedes-Benz

Новият подход включва не само разработването на мултимедийната система MBUX, но и интегрирането на всички системи на превозните средства – от автоматично управление до управление на зареждането на електрически превозни средства. Всичко това ще се управлява от единен софтуер, свързан със системата Mercedes-Benz Intelligent Cloud.

Важна част от новата система е водното охлаждане на мощните процесори, използвани в MB.OS. Тези чипове, разработени от NVIDIA, са способни да извършват трилиони операции в секунда, позволявайки високоскоростна обработка за автономно шофиране и изкуствен интелект.

Още: Mercedes-Benz показа бъдещето на компактните си електромобили

Сътрудничеството на Mercedes с разработчиците на игри позволява технологията от игралната индустрия също да бъде включена в мултимедийните системи на автомобила. Компанията NVIDIA, известна със своите графични процесори, предостави на Mercedes мощни чипове за обработка на огромните количества данни, необходими за комплексен изкуствен интелект и системи за автономно шофиране.

Снимка: Mercedes-Benz

Един от ключовите елементи на MB.OS е способността на системата да се самообучава. Автомобилите Mercedes ще могат да събират и анализират до 300 петабайта данни годишно, за да подобрят своите алгоритми и функции. Изкуственият интелект ще бъде актуализиран въз основа на нови данни, позволявайки на автомобилите да стават по-умни и по-безопасни с времето. Нови функции, свързани с автономното шофиране и безопасността, ще бъдат достъпни за автомобили в рамките на няколко години след пускането им.

Софтуерът MB.OS е готов за внедряване на системи за автономно шофиране от ниво 2 в градска среда и може да бъде надграден до ниво 3 в превозни средства, оборудвани с необходимите сензори.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес