Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари посочиха защо гладният шофьор е опасен на пътя

29 август 2023, 15:48 часа • 2247 прочитания

Гладният шофьор има силно намалена концентрация по време на пътуване, което може да увеличи риска от злополука. Това твърдят лекари-ендокринолози, които предупреждават за опасностите от шофиране в такова състояние.

Експерти посочиха лошите шофьорски навици, съсипващи автомобила

Те са категорични, че е препоръчително да не се шофира на празен стомах, тъй като това може да доведе до ниски нива на кръвната захар, чувство на слабост и замайване. Освен това нетърпимото чувство на глад сериозно намалява концентрацията на човека зад волана, тъй като непрекъснато мислим за храна, а това води до риск от инцидент по време на шофиране.

В същото време големите порции и преяждането водят до сънливост, болки в корема, киселини и образуване на газове – симптоми, които също нарушават способността за концентрация, предупреждават лекарите.

Още: Внимание: Автомобилът може да ви шпионира

Според тях работоспособността на гладния и наялия се намалява с над 10%. Тонизирането с кафе или енергийна напитка дава краткотраен ефект и продължава един час. След това могат да възникнат проблеми с концентрацията и намаляване на времето за реакция, което може да доведе до инциденти.

Проучванията показват, че яденето на някои горски плодове, като боровинки, подобрява концентрацията и паметта

Тези навици при шофиране вбесяват всички на пътя

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес