Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да стартирате колата, ако не я карате

10 октомври 2024, 15:31 часа • 1570 прочитания

Как се отразява на автомобил, който не се използва, стартирането на неговия двигател? Този въпрос със сигурност вълнува много хора, чиито коли прекарват дълго време на едно и също място. И той става още по-актуален заради настъпващото захлаждане.

Защо е опасно през зимата да давате ток на друг автомобил

При ниски температури, особено когато температурата е доста под нулата, за акумулатора е трудно да поддържа необходимото ниво на заряд поради увеличаване на вътрешното съпротивление и намаляване на капацитета. И съответно използването на батерията може да доведе до някои проблеми със стартирането на двигателя.

Освен това честото запалване на двигателя през зимата се отразява негативно на качеството на моторното масло. Продължителната работа при ниски обороти и кратки пробези съкращават живота на маслото, тъй като то бързо губи своите защитни функции. За да предотвратите преждевременното влошаване на маслото, е необходимо да го смените не само след достигане на определен пробег, но и по след определено време на работа на двигателя, особено през зимата.

Още: Защо някои шофьори поставят втори минус на акумулатора

Собствениците на автомобили също така често се сблъскват с появата на въглеродни отлагания в двигателя при ниски температури. За разлика от съвременните автомобили, при по-старите модели или тези, работещи с ниско качествено гориво и масло, въглеродните отлагания се натрупват много по-бързо. За да избегнете това, трябва редовно да излизате на пътя и да изгаряте въглеродните отлагания с работещ на високи обороти двигател.

За да поддържате акумулатора в добра форма, се препоръчва да използвате външни зарядни устройства, ако през зимата е много студено. Важно е да следите напрежението, когато зареждате в студено помещение и да не го допускате да надвишава 14,8 V. Ако температурата в помещението, където е паркирана машината, е ниска, батерията няма да се зареди правилно, така че трябва да се загрее предварително преди зареждане.

Защо и нов акумулатор може да „умре“ за една нощ

Ако автомобилът се използва рядко, е необходимо периодично да стартирате двигателя - това ще помогне за запазване на заряда на батерията. Но си струва да запомните, че при дългосрочно съхранение и наличието на енергоемки системи е най-добре да изключите батерията от автомобила, за да избегнете разреждането й и да поддържате батерията в работно състояние.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес