Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако ключът на колата ви се счупи в ключалката или се изгуби

30 август 2024, 10:26 часа • 4437 прочитания

Колкото и да е странно, броят на счупените ключове в цилиндъра на ключалката се е увеличил след появата на безключовия достъп, тъй като изтощена батерия принуждава собствениците на автомобили да отварят вратата „по старомодния начин“, като натискат върха на ключа в ключалка, която никога не е била е бил използван. Едно неудобно движение и парче желязо ще остане там. Какво трябва да се направи в такъв случай?

Стойността на автомобилните ключовете за рязко скочи през последните няколко години, както в буквален, така и в преносен смисъл. Автомобилите станаха значително по-скъпи, отново се превърнаха в лукс, но и ключът вече струва много пари, особено ако става въпрос за модел от премиум-марка. Да не говорим, че за направата му обикновено трябва да се изчака известно време.

Снимка: Auto.Mail

Повечето ключове за кола обаче не се губят, а се чупят: с течение на времето всеки метал се износва, като това се отнася и за стария автомобилен парк. „Жилото“ се износва и един ден може просто да се отчупи в ключалката. Изглежда, меко казано, депресиращо - изпъкналият фрагмент и пластмасовата част в ръката предизвикват най-лошите мисли. Основното нещо в случая е да не се притеснявате и стриктно да следвате простите инструкции.

Още: Възможно ли е да се извади заседнал ключ в брава?

Ключът се чупи във вратата

Ако ключът се счупи в ключалката на вратата, това е чист късмет. Колата е паркирана, двигателят е изключен, резките движения са противопоказни. Сега трябва трезво да се оцени ситуацията, тоест в каква позиция на ключалката е счупен ключът? Има ли дори най-малка част, която да стърчи, и за която да можете да се хванете? Вратата отворена ли е или затворена?

 

 

Снимка: Auto.Mail

След като сте дали отговори на всички горепосочени въпроси, можете да започнете да мислите за решение на възникналия проблем. Отговорът е прост: първо върнете ключалката в първоначалното й положение с помощта на отвертка, след което внимателно отстранете фрагмента. Само в тази последователност.

Ключът е счупен при запалването

При запалването ситуацията е малко по-сложна: практиката показва, че изваждането на счупеното парче от тази ключалка е много по-трудно, отколкото от ключалката на вратата. Най-често ключът се чупи при стартиране на двигателя: чрез прилагане на сила водачът може да отчупи износеното парче метал в основата и да остане без ключ, но с работещ двигател.

Снимка: Auto.Mail

Има две рецепти за изключване на двигателя: отворете капака и прекъснете кислорода към двигателя с длан, като запушите тръбата зад въздушния филтър и използвайте отвертка, за да завъртите ключа за запалване в обратната посока. И двете изискват известна смелост, както и спокойствие и самочувствие.

Още: Какво може да се счупи в колата, ако затръшнете силно вратата?

Ако ключът се счупи по време на шофиране (това далеч не е необичайно), тогава първото нещо, което трябва да направите, е да стигнете до крайната цел, да паркирате правилно колата и едва след това да я изключите. Ако е необходимо, ще трябва да го стартирате с отвертка, но няма да е много трудно - парче ключ ще ви позволи да завъртите ключалката.

Как да извадите останалия ключ от ключалката

След като спрете колата близо до къщата или на друго разрешено място за паркиране, трябва да извадите парчето от ключалката. Препоръчваме незабавно да се откажете от идеята да го извадите с ноктите си или да използвате друг ключ. Ако поне малка част стърчи от външната страна на ключалката, тогава ще ви помогнат пинцети или клещи с тесен нос. Но не всеки има такъв късмет и не винаги: по-често ключът се чупи в корена. Практиката показва, че в този случай можете да се справите със собственото си постоянство и зъболекарски инструмент, който се продава в много магазини.

Още: Намокрен (изпран) ключ за колата - какво да правим?

В интернет често се говори за метод с използване на супер-лепило, когато фрагмент, останал в ръката, се залепва към основата и по този начин решава проблема. Това обаче невинаги дава резултат, така че той не се препоръчва.

Последният вариант е да разглобите ключалката - тя първо се сваля, след това се занася на майстор, който ще я разглоби на части и ще отстрани останалия фрагмент от ключа. Това обаче не е евтина процедура.

Как да възстановите счупен ключ

Най-скъпата част от автомобилния ключ е микросхемата, вградена в пластмасова дръжка. Ако „електрониката“ беше спасена, тогава ремонтът няма да отнеме твърде много време и пари. В противен случай обаче цената е сериозна, защото вмъкването на нов ключ в електронните компоненти на автомобила винаги е скъпо, като цената варира в зависимост от марката и модела.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес