Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как трябва да се мие колата през зимата?

31 януари 2024, 16:01 часа
Реклама

През зимните месеци пътищата се третират с различни реагенти. Те могат да повлияят негативно върху боята на автомобила и много други части. Реагентите се утаяват по почти всички елементи на окачването, като най-уязвими са стойките на амортисьорите, предупреждават експерти.

Предимства на миенето на кола в автомивка

Сместа от сняг и реагент може да остане вътре в частта за дълго време с всички произлизащи от това последствия. Резервоарът, горивните и спирачните тръбопроводи също са засегнати. Затова е добре автомобилът да се мие редовно дори през зимата, стига температурите навън да се на под - 15 градуса по Целзий.

Има някои нюанси за зимната „баня“ на превозното средство, за които трябва да се внимава. Мястото за измиване трябва да е топло. Най-добрият вариант е колата да престои 5-10 минути, след като е била на студа навън и едва след това да се започне с миенето. Това ще предпази боята от внезапни температурни промени. Също така не трябва да се забравя, че твърде горещата вода е вредна за каросерията и стъклото, така че е по-добре е да миете колата с умерено топла вода.

Още: Как най-бързо да размразим автомобила през зимата

След измиването гумените уплътнения, пантите и ключалките трябва да бъдат обработени със силикон. Ако автомивката не предоставя такава услуга, можете да го направите сами. Преди колата да излезе отново навън тя трябва да бъде изсушена и продухана. Замръзващата вода е вредна за абсолютно всички елементи и системи на машината. Ако се виждат капки по ръба на вратите, това означава, че колата не е суха и трябва да се подсуши отново.

Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес