Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да удължите живота на автомобилния катализатор

02 юни 2024, 10:47 часа • 4013 прочитания

Автомобилния парк у нас не е млад и много малко хора могат да си позволят да карат едва кола три години, след което да я продават и да взимат нова. Затова и много шофьори се сблъскват с различни проблеми след края на този срок, като един от тях е повреда на катализатора. Как може той да бъде отложен максимално във времето? Отговор на този въпрос дават автомобилни механици.

Ако имате кола на старо, нов катализатор може да ви струва двойно или тройно повече от колата

Няма по-непознат и опасен елемент на двигателя с вътрешно горене от катализатора. Неговото състояние трябва да се следи внимателно, защото в противен случай не се забелязва как керамичните „пчелни пити“ моментално ще се разпаднат, напълвайки цилиндрите с прах, което ще разкъса повърхностите и ще доведе до основен ремонт на двигателя.

Снимка: Carsweek

Много от шофьорите прибягват до превантивна „хирургия“, като просто изрязват катализатора. След това обаче да се направят промени в софтуера на двигателя, за да може той да бъде „излъган“, че устройството е там, а това води до куп проблеми и трудности. В крайна сметка иконата за проверка на двигателя (Check Engine), която винаги свети на таблото, и черният ауспух, покриващ бронята, също не са поводи за радост.

Още: Как много шофьори убиват съединителя на колата си

Причините за задръстване на катализатора са най-вече некачествено гориво и пътуване в задръствания. Какво обаче е лекарството, за да не се стигне до унищожаването на този важен елемент? В случая то е елементарно - катализаторът може да се измива. Разбира се, за целта проблемът трябва да бъде открит навреме, преди да се стигне до запушване. А знаците за това ги подава самата кола и ако те бъдат усетени навреме, с една проста операция ще спестите много пари и ядове.

И така, катализаторът се намира в изпускателната тръба и основната му задача е да почиства вредните отработени газове. Просто казано, когато преминават през него, отровните изгорели газове престават да бъдат такива. Когато се задръсти с остатъци от изгоряло масло и нискокачествено гориво, катализаторът причинява лоша работа на двигателя, бавно ускорение и загуба на мощност. Точно в този момент контролната лампа (Check Engine) светва на таблото. По правило в този момент има само един изход - изрежете го.

Още: Този метал е по-ценен от златото и става все по-скъп

Факт е, че самият нов катализатор ще бъде скъп: той се състои от благородни метали, включително злато и платина. Освен това стар, остарял катализатор струва много пари. Затова и изрязването трябва да се прави, само ако катализаторът вече е започнал да се разпада. Ако е непокътнат - не е трудно да се провери, просто трябва да развиете първата ламбда сонда, то може да бъда запазен и измит.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес