Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar, направен за филм за Джеймс Бонд, все пак ще излезе на пътя

23 януари 2024, 16:37 часа
Реклама

Британският производител Jaguar създаде концептуалния C-X75 с хибридно задвижване, които така и не стигна до серийно производство, но пък успя да участва в един от филмите за Джеймс Бонд . „Спектър". Освен оригиналният прототип във фирма участваха и няколко специално направени реплики.

Jaguar се отказа от новата кола на Джеймс Бонд

Сега поне една от тези коли ще бъде ремонтирана, за да получи разрешение за движението по обществени пътища, след което ще бъде продадена на търг. По оценки на експертите екзотичното купе ще бъде продадено за около 3 милиона евро.

 

Снимка: Jaguar

Британската компания предоставя на снимачния екип две суперколи, като поставя условие те да бъдат третирани внимателно. Съответно фабричните купета са участвали само в заснемането на близки планове и интериор. За други сцени компанията Williams Advanced Engineering създава пет реплики на персонализирани, по-издръжливи шасита с двигатели с мощност 550 к.с. от стандартния Range Rover Sport SVR.

Още: Продадоха колекция от часовници на Роджър Мур с благотворителна цел

След заснемането фабричните концепции са върнати във фабриката на Jaguar. Една от колите е сериозно повредена по време на снимките, а другите четири отиват при колекционери. Сега британската компания Kaaimans International обяви проект за адаптиране на един от тях за обществени пътища. Ако проектът бъде реализиран, автомобилът ще бъде единственият C-X75, одобрен за употреба в света.

Снимка: Jaguar

Очаква се репликата да бъде оборудвана с по-подходяща за ежедневно шофиране електрическа система, комплект оптика и пълноценни огледала, както и пълноценни седалки в купето и редица други съоръжения за по-голям комфорт. Силовият агрегат ще бъде адаптиран към настоящите екологични стандарти, а някои от панелите на каросерията ще бъдат заменени с карбонови аналози.

Още: Neue Klasse показва посоката, в която върви BMW

Бъдещите продавачи изчисляват, че преустройството и последващото сертифициране на автомобила ще струва около 1,2 милиона евро. Проектът е финансиран от собственика на репликата, който ще я пусне за продажба. Той притежава и друг подобен автомобил от снимачната площадка. По предварителни данни необичайният C-X75 ще бъде пуснат в продажба през пролетта.

Снимка: Jaguar

Реплики от снимачната площадка понякога се появяват за продажба. Така например през 2019 г. една от колите беше пусната на търг в RM Sotheby's с очаквана цена от 800 000 до 1,2 милиона евро, но сделката не се състоя. Две години по-късно друго шаси беше оценено от собственика си на 950 000 евро, но не е известно дали колата е продадена.

Том Ханкс каза кой трябва да е следващият Джеймс Бонд

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес